Русија Свет

АЛИЈАНСА ОВО НИЈЕ ОЧЕКИВАЛА! Путин позвао НАТО: Спремни смо да…

Председник Русије Владимир Путин упутио је 19. септембра писмо престоницама више земаља, укључујући чланице НАТО-а, предлажући мораторијум на распоређивање ракета средњег и кратког домета у Европи и другим регионима, јавио је лист „Комерсант“, позивајући се на извор упознат са садржајем документа.

Напомиње се да су писмо такође примили шефица европске дипломатије Федерика Могерини и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

„Комерсант“ пише да је Москва већ предлагала сличне споразуме државама Алијансе, али да тада оне нису показале интересовање за то.

„Позивамо вас да подржите наше напоре залагањем у корист проглашења мораторијума на распоређивање ракета средњег и кратког домета копненог базирања у оквиру НАТО-а, слично оном који је најавила Русија“, пише у писму.

Из Путиновог писма види се да је чак и без Споразума о ликвидацији ракета Русија спремна да се договара са земљама НАТО-а о неким мерама верификације, истиче лист.

Ситуација у вези са Споразумом о ликвидацији ракета

Споразум о ракетама средњег и кратког домета потписан је 8. децембра 1987. године, током посете совјетског лидера Михаила Горбачова Вашингтону. Стране су се обавезале да униште све системе балистичких и крстарећих ракета копненог базирања средњег и кратког домета (од 1.000 до 5.500 и од 500 до 1.000 километара).

У октобру 2018. године амерички председник Доналд Трамп најавио је повлачење Вашингтона из тог споразума, оптужујући Русију за његово дугорочно кршење, за шта америчка страна није доставила никакве доказе.

Као одговор на потезе Сједињених Америчких Држава Русија је 2019. године обуставила своје учешће у Споразуму.

Споразум је престао да важи почетком августа.

 

Извор: rs.sputniknews.com