Свет Србија

ЧЕШКА се изјаснила по питању КОСОВА: Сви су запрепашћени одговором!

На Дневнику РТС-а ноћас касно саопштена је одлука Министарства спољних послова Чешке о Косову, након што је председник те земље Милош Земан најавио да ће покренути питање повлачења независности Косова.

Министарство спољних послова Чешке саопштило је да је та земља признала Косово „у потпуности и неповратно“ и навело да се никада до сада није десило да Чешка повуче неко признање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чешко министарство је то саопштило на свом сајту поводом најаве председника те земље Милоша Земана да ће покушати да види да ли је могуће повлачење признања Косова.

Министарство наводи да је Влада Чешке, Резолуцијом бр. 635 од 21. маја 2008. године, признала Косово и пристала на успостављање дипломатских односа.

– Било је то де јуре признање, тј. потпуно и коначно признање државе у смислу међународног права. Чешка није опозвала признање било које државе у својој пракси – наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсећа на уговоре које су потписале две стране и наводи да „Чешка има јасан интерес да одржи међународне уговоре са Републиком Косово, укључујући обавезе које произилазе из њих за обе стране“.

Извор: Ало