Здравље

ЧУВАЈТЕ ЗДРАВЉЕ! Ово су најчешћи симптоми рака

Иако рак гуштераче чини свега око 3 посто свих малигних обољења, тај изразито незгодан облик рака најчешће оставља лекаре и пацијенте без оружја за борбу, јер је једини могући третман операција којом ће се уклонити тумор.

Но, у чак 90 посто случајева, рак се открива кад је за операцију прекасно, односно она постане неизводљива. Осим избегавања пушења и дијабетеса типа 2, људи могу учинити мало тога да спрече настанак овог карцинома, а не постоји ништа што би се могло упоредити с мамографијом или колоноскопијом како би се „скенирали“ наизглед здрави појединци у време кад је рак још увек подложан лечењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу малом мањином пацијената који су излечени од ове болести, она се готово увек открила случајно, у врло раној фази и без симптома, током неке невезане медицинске процедуре. Кад се јаве симптоми, рак је већ изван гуштераче.

У време док овај рак производи симптоме, готово се увек проширио изван гуштераче. Заправо, хирургија је опција лечења код релативно малог броја болесника, јер је дијагноза већ узнапредовала. Међу 100 хиљада људи с просечним ризиком, рак гуштераче ће се развити код њих 13. Насупрот томе, више од 4 особе на њих 100 ће развити рак дебелог црева, а једна од осам особа која доживи 80 година ће развити рак дојке.

Продужење преживљавања ослања се искључиво на рано препознавање симптома:

Жутица

Сватко ко примети назнаке жутице, као што су жућкаста нијанса коже те појава жутила беоњача – треба да одмах посете свог лекара. Људи код којих се јави жутица обично ће и приметити симптоме попут свраба коже, бледе столице и тамног урина, што је последица велике количине слободног билирубина у изванстаничним течностима. Најчешће се јавља као симптом жучних каменаца или неког облика хепатитиса, али и као симптом рака гуштераче.

Необјашњив губитак тежине

Изненадно и ненамерно мршављење могу бити знак озбиљне болести попут настанка рака гуштераче, иако се могу јавити и након стресног догађаја или поремећаја у равнотежи хормона. Но, то се свакако треба проверити, а губитак на тежини се код рака гуштераче догађа јер се храна не апсорбује у довољној мери из пробавног система.

Промена столице

Најчешће је реч о осећају надутости и затвора, но како се јавља као симптом и бројних других стања, код рака гуштераче треба се посматрати у склопу других симптома. Ако се проблем не реши појачавањем поврћа те житарица у исхрани, пожељно је посетити специјалисту.

Оно што је специфично за столицу оболелог од рака гуштераче је да она постаје велика, бледа и уљасте текстуре, с посебно одбојним мирисом.

Потешкоће с гутањем

Још један симптом који може бити узрокован и са срчаним болестима, али бити и индикатор малигне болести гуштераче. Обично се јавља код оброка, а праћено је кашљањем гушењем и осјећајем као да је храна запела у грлу. Често се јавља и осећај мучнине који тера на повраћање.

Недавно дијагностикован дијабетес

Будући да гуштерача производи исулин, а појава рака може ометати цели процес регулације шећера у крви. Због тога се свим пацијентима изнад 40 година којима је дијагностикован дијабетес те су доста смршали, да испитају гуштерачу.

 

Извор: Курир.рс/ express.hr