Србија

„ДА НЕ ИСПАДНЕ ДА НЕШТО КРИЈЕМ“ Вучић директно из Председништва саопштио хитне вести!

Председник Александар Вучић састао се данас са америчким сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем, а главна тема њихових разговора био је процес преговора Београда и Приштине, одакле су амерички званичници и стигли у Београд.

– Сматрамо да односи Србије и САД треба да буду партнерски, у нашем је интересу да они буду све бољи – рекао је Вучић након састанка на конференцији за медије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– За нас је веома важно да повећамо трговинску размену са САД. Ја сам захвалан сенаторима што се труде да се пронађе компромис између Београда и Приштине. Ја сам имао одређене теме које се тичу сарадње са САД. Имамо добру војну, економску и цивлну сарадњу. Да не испадне да нешто кријем, сенатори су ми указали на то колико су задовољни економијом у Србији, а ја сам им представио чињенице – рекао је Вучић.

Он се захвалио сенатору Рону Џонсону што је пренео позив председнику САД Доналду Трампу да посети Србују.

Председник Србије је нагласио да су највише разговарали о Косову и Метохији.

– Ми смо отворени за сваку врсту разговора и разговор је лековит за нас. Помирење два највећа народа на западном Балкану, Срба и Албанаца, би донео напредак целом региону – рекао је Вучић.

Током говора Вучић је још једном изнео став да питање Косова не може да се реши тако што ће „Косово да добије све, а Србија ништа“.

– Нађите тог генија у Србији који ће да води земљу, а да има лоше односе са САД – изричит је био Вучић.

Затим се обратио сенатор Џонсон.

Он се захвалио Вучићу јер се снажно залаже за мир на Балкану.

– Желимо мир и просперитет народима Балкана. Председник Вучић се снажно залаже за то и хвала му на томе. Америка и Србија су пријатељи. Желимо да подржимо дијалог. Нећемо прејудицирати како ће изгледати коначни договор, али се залажемо за постизање коначног решења које ће донети сигурну будућност Србији и Косову – рекао је сенатор Џонсон.

На питање да ли ће САД наставити притисак на Србију поводом Косова, сенатор је рекао:

– Уместо речи притисак упротебио бих реч подршка. Болтон је рекао да ће двема нацијама оставити простор да постигну споразум, ми ћемо на крају пружити подршку, али тек пошто се две стране договоре.

Сенатор Марфи је такође поновио подршку Србији, рекавши да је било речи о инвестицијама, али и на пољу сигурности.

– Најбољи начин за нас је еконосмко партнерство, наставак пута Србије ка ЕУ, а главно средство за то је дијалог – истакао је Марфи.

Казао је да су потребни напори и Београда и Приштине, да би се подстигао компромис.

– И демократе и републиканци у Конгресу су уз Србију – казао је Марфи.

Састанку у згради Председништва присуствовали су и министар спољних послова Србије Ивица Дачић и амбасадор САД у Србији Кајл Скот.

Уочи посете сенатора, демократе Криса Марфија и републиканца Рона Џонсона, председник Србије је рекао да не мисли да се много мења у америчком ставу када је Косово у питању, нити Србија може на то да утиче.

„Америка је велика сила, то су тактички односи да се говори да притисак мора да буде и на једној и на другој страни“, додао је Вучић.

Он је подсетио да САД подржавају независност Косова и истакао да је не Србији да извуче највише што може, а изгуби најмање што мора.

„Наша позиција није лака и неће бити нимало лака“, оценио је председник.

Такође, из Приштине су поручили да договор с Београдом подразумева решавање „тешких питања“, и да је за то потребно жртвовање и напоран рад.

Пре доласка у Београд, Марфи и Џонсон посетили су Приштину, где су се, према писању тамошњих медија, заложили да се одблокира дијалог Београда и Приштине, и оценили да је дијалог кључан за будућност целог Западног Балкана.

Такође, из Приштине су поручили да договор с Београдом подразумева решавање „тешких питања“, и да је за то потребно жртвовање и напоран рад.

Извор: Ало