Издвајамо

Долази по све нас, нема нам спаса! Годишње ће умирати 10 милиона људи!

Отпорност на антибиотике је све већа. Антибиотици неће моћи да заштите људе од болести. Умираће 10 милиона људи годишње.

Отпорност на антибиотике расте и могла би да представља већу претњу опстанку људи од климатских промена, упозорила је главни британски званичник здравства Сали Дејвис.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дејвисова каже да би најмање десет милиона људи широм света могло умрети сваке године ако се употреба антибиотика не смањи. Откриће пеницилина четрдесетих година 20. века наговештавало је зору антибиотске ере и заувек револуционизовало терапијску медицину.

Антибиотици су једињења која су способна да се боре против бактеријских инфекција.

Па ипак, опасне бактерије постају све отпорније на њих. Потрошња антибиотика у последњих 20 година драматично је порасла, а британски завод за јавно здравље је известио о повећању од 65 одсто у 76 земаља широм света у периоду од 2000. до 2015. године.

Прекомерна употреба антибиотика има озбиљне последице које воде до ере у којој они више не делују против болести. Дејвисова каже да је највећа претња отпорност на антибиотике

Као и у случају климатских промена, ми људи то радимо сами себи, али то би могло да нас убије пре него што то учине климатске промене. Ради се о озбиљном проблему, а ми не улажемо довољно да га решимо. Барем десет милиона би могло умрети сваке године ако се не будемо бавили овим. А то је више него што у овом тренутку има смрти од рака и дијабетеса – рекла је она.

Извор: Ало