Србија

ЕВО ШТА СВЕ ЧЕКА ЂАКЕ У НОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ!

Ове школске године први пут у клупе осмолетки сешће 63.371 ђак првака, а све школарце очекују бројне новине од дигиталних учионица, е-дневника до једносменске наставе…

Број првака ове године је за шест хиљада мањи у односу на прошлу годину када је било 69.650 првачића, односно има их четири хиљаде мање него 2017. године када је прво школско звоно звонило за 67.000 малишана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У неким сеоским срединама и у овој школској години биће спојена одељења. Ситуација је најкритичнија у источној Србији, где се сваке године број деце стасале за полазак у школу драстично смањује. Таква ситуација је у Црној Трави, где ће бити свега седам ђака првака.

БЕСПЛАТНИ ТРЕНИНЗИ И РАДИОНИЦЕ

Ове године све школарце очекују бројне новине. Једна од њих је обогаћени једносменски систем наставе, уз који ће деци у поподневној смени бити пружен богат дневни садржај и уместо целодневног боравка, деца ће сада учествовати у бројним радионицама и тренинзима, али бесплатно.

Малишани ће после редовне наставе моћи да се посвете некој активности коју школа буде изабрала: радионице из програма „Школа без насиља“, превенција злоупотребе психоактивних супстанци, превенција зависности од видео-игара и интернета, радионице о репродуктивном здрављу. Моћи ће да формирају мањи зоо-врт за животиње које могу да живе у школском дворишту, да их хране и брину о њима. У неким школама садиће биљке у дворишту, моћи ће да одлазе у ближу околину, пешаче, оријентишу се у простору, сналазе се помоћу мапе.

– Ова промена је веома важна јер уз њу ученици добијају бесплатну подршку у учењу. Ученици ће од сада слободно време користити структурирано и сврсисходно. Школа ће им од сада бити простор у који ће се радо враћати, а не ићи из ње одмах након звона што је био случај пре – истиче за „Блиц“ Јасмина Ђелић, начелница Одељења за координацију рада школских управа Министарства просвете.

ДИГИТАЛНЕ УЧИОНИЦЕ

Од 2. септембра у 500 школа биће опремљено 10.000 дигиталних учионица.

– Пре неколико дана је моја учионица добила видео-бим, дигиталне уџбенике и лаптоп уз који ће се е-дневник много лакше водити. Уз бржи интернет који наша школа од ове године има постали смо права дигитална учионица и веома смо задовољни. Уз све те погодности моћи ћу деци да предајем на интерактиван и занимљив начин у условима за учење какве имају и њихови вршњаци у ЕУ – каже нам учитељица Снежана Томић из Сремске Митровице.

Измене за други и шести разред рађене су у складу са оним изменама које су биле прошле године за први и пети. Шестацима је смањен укупан број дела из књижевности и број лектира сада више није 41, него 31. Највећа измена је за ученике другог разреда у настави граматике, одложено је упознавање службе речи за трећи разред. Уочено је да ученици често и до краја школовања мешају службе и врсте речи, па је тежиште у програму за други разред да ђаци добро савладају само основне врсте речи.

НОВИ ПРЕДМЕТИ

– Поред ових измена, ученици другог разреда ће. као и у првом разреду, имати пројектну наставу, а ученици шестог, као у и петог три нова предмета: техника и технологија, информатика и рачунарство, физичко и здраствено – објашњавају нам из Министарства просвете.

Новина која изазива највише пажње је убедљиво државна матура. Замишљено је да се пилот-пројекат одржи већ у марту 2020. године, а у питању је нови завршни испит за средњошколце.

План рада за ђаке

Прво полугодиште ове године почиње у понедељак, 2. септембра, а завршава се у петак, 31. јануара 2020. године. Друго полугодиште почиње у уторак, 18. фебруара 2020. године, а завршава се у уторак, 2. јуна 2020. године за ученике осмог разреда. Ученици од првог до седмог разреда крећу на распуст од уторка, 16. јуна.

У току школске 2019/2020. године ученици ће, као и претходних година, имати зимски, пролећни и летњи распуст. Замишљено је да зимски распуст има два дела – први део почиње у понедељак, 30. децембра 2019. године, а завршава се у уторак, 7. јануара 2020. године. Други део почиње у понедељак, 3. фебруара 2020. године, а завршава се у понедељак, 17. фебруара. Пролећни распуст почиње у понедељак, 13. априла 2020. године, а завршава се у понедељак, 20. априла 2020. године.

За ученике од првог до седмог разреда летњи распут почиње у среду 17. јуна 2020. године, а завршава се у понедељак, 31. августа 2020. године. За ученике осмог разреда летњи распуст почиње по заврштеку завршног испита завршног испита, а завршава се у понедељак 31. августа 2020. године.

Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит у петак, 27. марта 2020. године и у суботу 28. марта 2020. године, а завршни испит 17. 18. и 19. јуна 2020. године.

Извор: Блиц