Свет

Ево зашто Бела кућа штити Трампа, и крије разговоре са Путином !

Pixabay.com

Бела кућа увела је озбиљне рестрикције на дистрибуцију транскрипта разговора председника Доналда Трампа са страним лидерима, међу којима су и руски председник Владимир Путин и саудијски принц Мохамед бин Салман, рекао је неименовани бивши званичник Беле куће.

Садржаји разговора с Путином и Бин Салманом нису познати, али јесу Трампове контроверзне везе с двојицом лидера, узимајући у обзир наводне руске нападе на америчке изборе 2016. и кршења људских права од стране Саудијске Арабије и убиства новинара Џамала Кашогија, преноси Глас Америке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши званичник Беле куће такође тврди да су сакривени чак и неки транскрипти Трампових развовора са савезницима, због поверљивих информација.

Из Ирана поручују: Америка не зна како да заврши рат!

Бела кућа није потврдила ове наводе.

И анонимни узбуњивач је у својој пријави која се тиче разговора Доналда Трампа и председника Украјине Володимира Зеленског, због које су демократе у Конгресу покренуле процедуру опозива, навео да је Бела кућа покушала да „закључа“ транскрипт разговора двојице председника тако што га је чувала на серверу намењеном за чување поверљивих информација, коме приступ има мало људи.

Бивши званичник Беле куће, тврди да су сакривени и други позиви како би се умањила шанса да процуре у јавност, али да то није учињено због непримерених садржаја разговора.

Транскрипти разговора Трампа са страним лидерима и раније су „цурили“ из Беле куће, а посебно скандалозни били су разговори с председником Мексика о зиду и аустралијским лидерима о политици азила Обамине администрације.

У претходним администрацијама, транскрипти телефонских разговора такође нису објављивани, али су чувани у посебним компјутерским системима.

Сажеци позива били су прослеђивани надлежнима у Белој кући, Стејт департменту и другим агенцијама.

Извор: Srbijadanas.com