Регион

Ево због чега ХРВАТ није осуђен на максималну робију због убиства ДЕЦЕ !

Како се сазнаје, већ првих дана у задарском притвору растројени отац се осећао лоше. Имао је главобоље и био је слаб.

Отац (54) који је своје четворо деце бацио с првог спрата највероватније неће добити максималну казну од 50 година затвора за монструозни злочин који је починио 28. фебруар у кући на Пагу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разлог за то је дијагноза његовог психичког и физичког стања у тренутку извршења незапамћеног случаја насиља над своје четворо малолетне деце.

– Када је неко неурачунљив због својих душевних сметњи, постоји могућност смањене казне – рекао је Хрвоје Висковић, портпарол Жупанијског суда у Задру, након што је у четвртак пред судијом Иваном Марковићем на Жупанијском суду у Задру одржано припремно рочиште на којем су оптужба и обрана предложили доказе који ће се извести у овом казненом поступку, за који је главна расправа заказана за 16. и 17. октобра.

Осим што је, како је утврђено првим вештачењем, у време покушаја убистава био неурачунљив, 54-годишњи отац с Пага већ дуже време пати од хидроцефалуса, односно „водене главе“, што би могло бити кључно за одређивање његове способности за суђење, али и урачунљивости те казнене одговорности.

– Тим вештака из Врапча оставио је могућност да се вештачење допуни након што окривљени изнесе своју обрану – рекао је након припремног рочишта Висковић, чиме се дало наслутити да би управо ова дијагноза, због које је отац већ дуже време у Затворској болници у Загребу, могла бити кључна у одређивању казне.

Како се сазнаје, већ првих дана у задарском притвору растројени отац се осећао лоше. Имао је главобоље и био је слаб. Након отприлике две недеље иза затворских решетака премештен је у Затворску болницу, гје му је након низа обављених претрага дијагностикован хипертензивни хидроцефалус. Није познато која је трауме изазвала ову болест.

У болницу је примљен са 120 килограма, а у седам месеци изгубио их је 30-ак. Како се неслужбено сазнаје, с њим је врло тешко разговарати. На тренутна питања о томе како се осећа, како му пролазе дани и слично одговори одмах, али се теже сећа активности од претходног дана. Међутим, за своју децу, која ће се још дуго опорављати од ужасних тренутака из фебруара, 54-годишњак пита. Наводно се пре није лечио по постављеној дијагнози.

– Монструозно је то што је учинио, али он није никакав монструм, него болестан човек. И психички и физички – рекао нам је у четвртак адвокат 54-годишњака Бранимир Зорица.

Олакшавајућа околност
Код хроничног развоја хидроцефалуса симптоми се, наиме, развијају поступно, уз појаву главобоља и поремећај вида који касније прелази у атрофију и слепоћу. Карактеристични симптоми су успорени ход, односно повлачење ногу по подлози, те поремећај когнитивних функција, које су често први симптом хидроцефалуса. Управо су когнитивне способности потребне за стицање спознаја било које врсте. У њих се, између осталог, убраја памћење, логичко закључивање и расуђивање.

Било каква болест, психичка или физичка, олакшавајућа је околност код оптуженика, кажу нам у правосудним круговима. Иако портпарол Висковић није хтио да прејудицира, суђење ће највероватније бити затворено за јавност због заштите деце. Оцу се суди за четвороструки покушај убиства на посебно окрутан начин.

Мајка ће сведочити
Засад је на рочиште 16. октобра позвано четворо сведока. Мајка у овом случају не сме да користи могућност несведочења јер је реч о деци.

Отац се оптужницом терети да је 28. фебруара ове године, око 6 сати ујутро, у Пагу, у кући у којој цела породица живи као подстанар, своје четворо деце с намером да их убије, за време док су спавала, узео из спаваће собе у наручје једно по једно и бацио с терасе с висине од 4,95 метара на бетонску подлогу.

Две девојчице и један дечак су били тешко повређени, а једна девојчица лакше. Смрт деце избегнута је искључиво хитном медицинском интервенцијом. Деца су се физички потпуно опоравила, но психичка траума још траје.

Извор: Srbijadanas.com