Свет Србија

ХИТНО УКЉУЧЕЊЕ: Вучић се обратио из Ватикана! Пала нова одлука о Косову !

Теме – косовско питање и ситуација у региону.

12.50 Ватикан ће чувати своју позицију

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своје позиције и по питању Косова и Метохије.

То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане – рекао је Вучић упитан колико је, после састанка са папом Франциском, сигуран да Ватикан неће променити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене незавиности Косова.

Он је рекао да Ватикан жели разговоре и мирно ресење између Срба и Албанаца.

Нешто пре 11 часова у Србију је стигла информација да је почео састанак папе Фрање и председника Србије Александра Вучића.

Председник Србије Александар Вучић преенео је данас поглавару Римокатоличке цркве, папи Фрањи, да Србија „изузетно цени принципијелну позицију Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права.

Вучић је у разговору с папом истовремено захвалио на конструктивном приступу Свете столице по том питању.

Како је наведено на инстраграм профилу председника „Будућностсрбијеав“, уз фотографије са састанка, председник Србије и папа су разговарали о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи.

Вучић је нагласио да је сарадња измеду Србије и Римокатоличке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање, наводи се на инстраграм профилу председника „Будућностсрбијеав“, уз фотографије са састанка.

Председник је истакао да је Србија дугорочно опредељена да негује и унапредује односе са Светом столицом, додавши да ћемо наредне године обележити 100 година од успостављања наших дипломатских односа.

Током сусрета, Вучић је истакао да односе Србије и Свете столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима.

Реч је, пре свега, о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права.

С тим у вези, Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа на КиМ, а посебно православних цркава и манастира под заштитом УНЕСКО.

– Изузетно ценимо принципијелну позицију Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права – нагласио је Вучић и захвалио на конструктивном приступу Свете столице по том питању.

– Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такси, уздржали од реципрочних мера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеће стање – указао је Вучић.

Он је поручио да Србија наставља са конструктивним залагањем за проналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалога.

– Међутим, приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор – нагласио је Вучић.

Током разговора са папом Француском, Вучић је изразио искрену захвалност Светој столици и папи на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије.

Извор: Ало