Регион Србија

ХРВАТСКИ ПРЕМИЈЕР ПЛЕНКОВИЋ НАПАО ВОЈСКУ СРБИЈЕ: Ненајављено су дошли и без позива!

Хрватски премијер Андреј Пленковић коментаришући враћање српске војне делегације која је кренула у Јасеновац с граничног прелаза Бајаково тврди да је реч о „очито намераваној провокацији с циљем изазивања инцидента“.

„Јутрос негде око 6 сати и 30 минута хрватска полиција је на границном пријелазу Бајакову спречила улазак 11 војника с подручја Србије на подручје Републике Хрватске. Ненајављеног, непријављеног и недоговореног доласка како би боравили на подручју Јасеновца“, рекао је он, преноси регионална тв Н1.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како тврди Пленковић, „реч је о покушају који очито није имао комеморативни карактер као што би то требало бити, већ је реч о очито намераваној провокацији и с циљем изазивања инцидента“.

Он је навео да је таква пракса противна међународном праву и да је за Хрватску као државу неприхватљива и да је Хрватска најоштрије осуђује.

„Оно што би било нормално јесте да су српске власти најавиле овај долазак. Ових Вулинових 11 који су хтели доћи у Хрватску очито су заборавили прописе и међународно право. Све остало је класична вежба политиканства и дизања тензија између Хрватске и Србије. Очекујемо да држава Србија с респектом третира РХ и Хрвате у Србији“, навео је Пленковић.

Министарство одбране Србије навело је раније данас да је делегација на време и по уобичајеној процедури пријављена и да је требало да присуствује обележавању дана Јасеновачких новомученика.

Како је речено у МО на граници, на прелазу Батровци – Бајаково, делегација је заустављена, задржана и претресена.

У пртљагу су биле службене униформе, што је, истучу у Министарству, потпуно дозвољено и у складу са правилима службе, а хрватски цариници су делегацији рекли да не могу да их носе.

Чланови делегације ВС су били спремни да оставе униформе и продуже пут у цивилу, ако је то једини разлог за задржавање, али су им цариници саопштили да то није разлог и да они данас неће ући у Хрватску.

 

Извор: Ало.рс/ Тањуг