Регион

ИЗ АУТО ШКОЛА ХИТНО ЈАВЉАЈУ! Свако ко скупи одређен број казнених бодова, мораће поново на обуку! Возачи у паници!

Истовремено, тврде у ауто-школама у РС, возачи у таквој ситуацији у ФБиХ само иду на полагање, без оспособљавања.

Млади возачи у БиХ, који морају поново да полажу возачки испит због казнених бодова, не би требало поново да пролазе и обуку за возаче, али се у Српској то од њих тражи, тврде у појединим ауто-школама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Млади возачи којима је возачка поништена у РС, наиме, поново пролазе и теоријску и практичну обуку за вожњу, јер без потврде да су завршили то оспособљавање не могу ни да се пријаве за поновно полагање возачког испита.

Истовремено, тврде у ауто-школама у РС, возачи у таквој ситуацији у ФБиХ само иду на полагање, без оспособљавања.

– Тренутно имам кандидата који је остао без возачке, јер је скупио четири казнена бода у прве две године од како је положио возачки. Сада је у поступку поновног оспособљавања, јер тако то код нас тумаче у Заводу за образовање одраслих. По нашим информацијама, у ФБиХ то не траже. А закон је исти за све и није нам јасно како то може бити различито – каже власник ауто-школе у Бањалуци Здравко Ивић.

Тумачење

У Закону о основама безбедности саобраћаја на путевима у БиХ наводи се, наиме, да се за возаче којима је на овај начин одузета и поништена возачка дозвола сматра да немају положен возачки испит за управљање моторним возилом категорије Б.

– Тумачење тога да ли то значи и да поново треба да прођу оспособљавање, унело је велику пометњу међу кандидате и све нас. Тренутно имамо пет кандидата којима смо саветовали да сачекају да се види да ли је неопходно да опет иду на часове пре него што полажу испит. Очекујемо да се то разреши – каже Миленко Јаћимовић, власник бањалучке ауто-школе.

У Министарству транспорта и комуникација БиХ сматрају да млади возач који поново излази на испит нема обавезу да подноси и потврде о завршеном оспособљавању из познавања прописа и управљања возилом, јер “надлежни органи за образовање у својој евиденцији располажу с предметним потврдама”. Допис у којем то истичу су 26. августа послали и надлежнима у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко Дистрикту. У ауто-школама у Бањалуци тврде, ипак, да њима или кандидатима то још нико није ни поменуо.

Став Завода

Неколико дана пре овог дописа, објашњење је тражено и од Завода за образовање одраслих РС. Тада су, између осталог, навели да “кандидат мора поново полагати целокупан испит и доказати испуњеност услова, као и сваки други кандидат”.

– Правне последице поништења су поништавања свих последица и аката везаних за издавање возачке дозволе. Поништењем возачке дозволе поништавају се и испит из прве помоћи, познавања прописа о безбедности саобраћаја на путевима и из управљања моторним возилом, дакле јелокупан возачки испит, а не само део, те кандидат мора поново полагати целокупан испит и доказати испуњеност услова, као и сваки други кандидат. С обзиром на правно дејство поништавања није јасно који је основ да се призна један део возачког испита, а други не или да се призна било који други акт у процесу стицања поништене возачке дозволе, а поготово признавање испита из прописа о безбедности саобраћаја на путевима због чијег кршења је возачу и поништена возачка дозвола – одговорили су из Завода.

Да ли ће променити став након дописа Министарства транспорта и комуникација није тренутно познато.

Јаћимовић: Ригорозне мере

– Сматрам и да је читава та одредба у Закону о основама безбедности саобраћаја на путевима у БиХ, у вези са поништавањем возачке дозволе младим возачима, доста ригорозна. Та четири казнена бода се врло лако сакупе за период од две године. На тај начин строго кажњавамо младе возаче, али када се погледа статистика они су последњих година тек на петом или шестом месту на листи узрочника саобраћајних несрећа код нас – истиче Миленко Јаћимовић.

 

Извор: Srpskainfo/ Ало.рс