Србија

ЈОШ НОВЦА ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ! Стиже никад веће повећање!

Мали је рекао да су тешке реформе које је започео Александар Вучић 2014. године дале резултат.

„У наредних пар дана ћемо изаћи са предлогом повећања плата у јавном сектору. Већ сада могу да кажем да ће повећање плата процентуално бити веће него прошле године када је било између седам и 12 одсто. Ове године ћемо ићи још мало изнад тога“, рекао је Мали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мали је рекао да су тешке реформе које је започео Александар Вучић 2014. године дале резултат и подсетио на Вучићеве речи да ћемо сви осетити бољитак када стабилузујемо јавне финансије.

„Овим плановима и корацима које смо зацртали сигурно идемо већ у децембру на преко 500 евра просечне плате у Србији“, каже Мали.

Министар финансија је навео да ће око 1. децембра ове годне сви пензионери добити једнократну помоћ од по 5.000 динара, а да ће од 1. јануара 2020. пензије бити повећане између 5,1 и 5,5 одсто, у зависности од такозавне „швајцарске формуле“ и резултата на крају године.

„На добром смо путу да из године у годину побољшавамо квалитет живота и животни стандард“, навео је Мали.

Министар каже да у првих осам месеци опет имамо суфицит у буџету у износу од 46,6 милијарди динара.

„Очекивали смо дефицит, а трећу годину заредом имамо суфицит у буџету“, рекао је Мали и навео да најављено повећање плата и пензија не угрожава макроекономску стабилност.

Навео је да је повећање минималне зараде од 1. јануара 2020. за 11,1 одсто, односно за 3.000 динара, сјајна вест.

„На основу великих анализа дошли смо до закључка да можемо да обезбедимо апослутно највеће повећање минималне цене рада икада у Србији“, рекао је Мали.

Навео је и да је повећање минималне зараде огроман корак напред који омогућава да се минимална зарада приближи износу минималне потрошачке корпе.

На основу прелога Владе, минимална цена рада по радном часу уместо досадашњих 155,3 динара биће 172,5 динара што значи да ће минимална зарада са 27.022 динара колико је сада бити повећана на 30.022 динара.

Мали је најавио да ће од 1. јануара Влада Србије наставити с даљим растерећењем привреде, тако да ће неопорезиви део дохотка са 15.300 бити повећан на 16.300 динара и такође ће укинути 0,5 одсто доприноса за ПИО фонд на терет послодавца.

 

Извор: Ало.рс