Србија

Лазански раскринкао удар на Србију, па оплео по Колинди!

Фото: Јутјуб

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански изјавио је да су Пољаци исказали непоштовање према совјетским жртвама и српским жртвама непозивајући представнике Русије и Србије на обележавање годишњице Другог светског рата.

– Ово је бесрамна политизација онога што се десило у ИИ светском рату, али ми смо сведоци једног тренда покушаја ревизије и повода, и узрока, и резултата ИИ светског рата и то се само уклапа у тај тренд, при чему Пољаци имају један изразито висок степен русофобије. Морали су да искажу поштовање према совјетским жртвама и жртвама које је Србија поднела у ИИ светском рату. Ово је озбиљан политички гаф Варшаве. Шта смо ми то урадили Пољацима да они према нама овако поступе? Никакав сукоб нисмо имали, примали смо њихове избеглице у Југославију. То се све архивира и треба бирати тренутак кад ћемо им то вратити! Реципроцитет у дипломатији је златно правило – рекао је Лазански.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је подсетио да је чињеница да до пада Италије у септембру 1943. године, Хрвати нису били масовно у НОБ.

Говорећи о изјави председника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да је више од пола милиона хрватских грађана учествовало у НОБ, Лазански каже да се радило највише о Србима.

– У Блајбургу је заробљено око 140.000 припадника оружаних снага НДХ, крајем другог светског рата, наком четири године жестоких борби. То показује да је усташки покрет прилично био утемељен у народним масама, што нас у школама нису учили у име братсва и јединства. Онда није ни чудно шта се десило у Хрватској 1991. и шта се и данас дешава – објаснио је војно-политички коментатор.

Извор: srbijadanas.com