Србија

ЛЕКАРИ ИЗДАЛИ АПЕЛ! Стиже нам опасан вирус крајем септембра, једна ствар може да вас спаси!

Треће недеље септембра очекује се скок респираторних и других инфекција код ђака јер су већ осим утиска са распуста, у школским клупама разменили своје вирусе и остале клице.

Лекари упозоравају да се управо тада очекује повећан број пацијената, а да су посебно угрожена деца, па апелују на родитеље да им јачају имунитет како би избегли пет дана лежања код куће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поједини клинци већ су покупили неки вирус, а како кажу стручњаци, у наредном периоду очекује се пораст респираторних инфекција. Након повратка са распуста ђаци су у школу донели клице из свог окружења и деца то размењују, каже педијатар др Саша Милићевић.

Како време буде пролазило, те клице ће да се изједначе, па ће мање-више сви у колективу имати исте изазиваче болести и мање ће се разбољевати. Ово променљиво време веома погодује вирусима. Поред тога, доста се “размењује” и бактерија стрептокока, чему доприноси и поленска алергија, коју многа деца имају. Цури им нос, бришу га рукама и марамицама, а потом истим тим рукама преносе клице на своју околину. Наравно, преноси се и бактерија стафилокока – објашњава доктор Милићевић.

Он истиче да постоје неке превентивне методе које могу помоћи да се вирус избегне, а једна од њих је да се стално брише нос и да се марамице бацају у затворене канте за ђубре.

Важно је да се те искоришћене марамице не држе у руци како се микроорганизми не би задржавали. Важно је уносити што више воћа и витамина, посебно витамина Ц. Битно је и да се антибиотици не узимају превентивно, јер то нема ефекта. Такође, ако је дете болесно и ако има температуру, битно је да не иде у школу или вртић због себе и друге деце како се вируси и бактерије не би ширили – напомиње др Милићевић и додаје да вирусна инфекција може да траје од два до пет дана.

Прим. др Бисерка Обрадовић, специјалиста опште медицине, објашњава да аденовируса има више од 60 врста, као и да они дају симптоме који су знатно блажи од оних који даје вирус грипа.

– После лета, људи мање обраћају пажњу на свој имунитет због чега се када деца крену у школу, вируси се брже шире. Деца се поздрављају, грле, љубе, деле храну, па се респираторне инфекције лакше шире. Могу се јавити симптоми у виду кијавице, бола у грлу, температуре, а може да дође и до мучнине и дијареје. Битно је да јачамо имунитет, да уносимо воће и поврће, редовно перемо руке, да се наспавамо довољно. Саветује се и физичка активност и проветравање просторија – закључује др Обрадовић.

Извор: Ало