Регион

МИЛО СТАВЉА СВОЈ ПОТПИС?! Црна Гора остаје без дела територије!

Ђукановић је у разговору са амбасадором Хисом истакао напредак у односима, унапређење сарадње и јачање међусобног поверења кроз заједничке стратешке циљеве и интересе, као и решавање питања међудржавне границе, речено је у саопштењу кабинета председника Црне Горе.

Ђукановић је изразио, додаје се, спремност Црне Горе да своје искуство процеса европске интеграције подели са Косовом.

Један од важних приоритета сарадње – рекао је Ђукановић – јесте квалитетнија инфраструктурна веза са изградњом нове железнице, као и аутопута, који ће подстаћи привредни и туристички ток.

Додаје се и да је Ђукановић такође рекао да је Црна Гора “пажљива према актуелним дешавањима на Косову у контексту обнављања дијалога између Косова и Србије и важности решавања овог питања за стабилност региона, те нагласио очекивања да ће предстојећи избори на Косову бити још један корак ка стратешким интересима земље”.

Са друге стране, амбасадор Хиса је рекао да му је част што свој мандат обавља у пријатељској земљи и да ће бити посвећен унапређивању тих односа.

Ослањамо се на подршку и искуство Црне Горе као шампиона у европским и евроатлантским интеграцијама, рекао је Хиса.

Подсетимо, споразум о демаркацији границе између Приштине и Подгорице, потписан пре четири године, поново је на столу, јер је за косовске Албанце спорно 40 квадратних километра територије који су сада у саставу Црне Горе.

Рамуш Харадинај тражио је ревизију Закона о ратификацији споразума своје квази владе и владе Црне Горе о демаркацији границе. Овај споразум је закључен између Приштине и Подгорице 2015. године, чиме је омогућено да Косово добије споразум о придруживању ЕУ, али и обећање о безвизном режиму.

Харадинај тврди да је у овом споразуму остављен простор за ревизију границе, али званична Црна Гора је до сада тврдила да је све окончано пре четири године и да никаква ревизија не долази у обзир.

Стога се намеће велико питање зашто из Ђукановићевог кабинета говоре о решавању питања међудржавне границе и као вероватноћа се узима спремност Црне Горе да уступи део своје територије лажној држави.

 

Извор: Ало.рс