Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Званично се укидају таксе на Косову и Метохији !

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи јавно је у Њујорку обећао да ће нова влада у Приштини, која се буде формирала после избора, укинути таксе уведене на робу из централне Србије.

Тачи је ово изговорио у недељу на традиционалној неформалној вечери, коју је за лидере са Западног Балкана, на маргинама 74. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, организовала Федерика Могерини, одлазећа висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност сазнају незванично „Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За тим столом био је и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, који је оценио да се Србија залаже за дијалог са Приштином и проналажење компромисног решења, а пуноправно чланство у Европској унији представља њен кључни спољнополитички приоритет.

– Стриктно поштовање закључених и договорених оквира регионалне сарадње од стране свих учесница у региону, без изузетка је предуслов успешне реализације и унапређења регионалне сарадње, назначио је Дачић током неформалне вечере.

Он је рекао да очекује да ће наредни високи представник ЕУ наставити одлучније да доприноси том процесу у циљу постизања решења прихватљивих за све стране, уз истовремено инсистирање на испуњавању преузетих обавеза. Дачић је нагласио да је место Србије и читавог региона у ЕУ, да се наша држава залаже за мир и стабилност у региону и да је регионална стабилност један од спољнополитичких приоритета којима је Београд посвећен.

У саопштењу Европске комисије каже се да су на скупу чији је домаћин била Могеринијева, сви подржали наставак дијалога Србије и Косова и „скоро постизање правнообавезујућег споразума о пуној нормализацији односа“. У Бриселу наводе да су шефица ЕУ дипломатије и представници из региона размотрили постигнути „значајан напредак“ и сагледали будуће задатке у циљу ЕУ перспективе Западног Балкана.

Председник Србије боравиће у Америци до 26. септембра, а тог последњег дана обратиће се на Генералној скупштини УН.

Извор: Курир.рс