Свет Србија

НАЈВЕЋЕ ПОНИЖЕЊЕ ДО САДА! Ево шта нам Меркелова нуди за признање Косова

Немачка канцеларка Ангела Меркел има план за брзо решење косовског проблема. Са детаљима тог плана Меркелова ће председника Србије Александра Вучића упознати на састанку који треба да се одржи у Њујорку на маргинама 74. заседања Генералне скупштине УН.

Овај састанак иницирала је немачка канцеларка и он би могао да буде „важна тачка преокрета“ у решењу проблема Косова, процењују медији у Берлину. Дипломатски извори кажу да је Меркелова наводно спремна да подржи „мање корекције граница“ између централне Србије и тзв. Косова, али и да Београду гарантује убрзани пријем у ЕУ, као и значајно већи прилив директних инвестиција највећих немачких компанија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима обавештених извора, немачка лидерка је ублажила став да промена граница не долази у обзир пошто је постала свесна да је за било какво решење неопходан компромис у коме ниједна страна не би добила, али ни изгубила све.

– Меркелова је инсистирала да се састане са Вучићем у Њујорку и сусрет је заказан на њену личну иницијативу. Она, како се најављује, планира са српском председнику изложи нацрт свог плана за брзо решење косовске кризе – преноси саговорник из једне западне амбасаде.

Председник Александар Вучић боравиће у Њујорку од 23. до 26. септембра, а током тродневне посете САД чекају га сусрети са бројним светским и европским званичницима.

Коментаришући предстојећи сусрет Вучић-Меркел, дипломата Зоран Милојевић каже да нема никакве дилеме да ће главна тема бити Косово и Метохија.

– Постоји посебан интерес Немачке и ЕУ за брзо решење проблема Косова, па ће Меркелова у разговору са Вучићем говорити у име Немачке и ЕУ. За нас је важно да се дијалог Београда и Приштине деблокира и да се дође до компромиса. А компромис је заиста једино могуће решењепошто су максималистички захтеви Приштине неприхватљиви. Разговор са немачком канцеларком је значајан и због става који је прилично тврд када је у питању независност Косова. Зато је важно да и Немачка разуме да је компромис једино решење које обезбеђује мир и стабилност. Реално је да се и Немачка приближава овом ставу – подвлачи Миливојевић.

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић оцењује да је за одрживо решење, ма какво оно било, потребно је да се у дијалог укључе све велике силе.

– Запад настоји да се напречац дође до решења које је у интересу његове геополитике и нема сумње да Меркелова у тој причи игра важну улогу. Али то за шта се налаже није принципијелно, већ арбитарно решење. Наравно да је добро разговарати, али нема решења у досадашњем формату, односно само уз учешће ЕУ и директно и индиректно САД. Нужно је да на равноправној основи учествују и друге велике силе, пре свега Русија и Кина – закључују Јовановић.

 

Извор: Информер.рс