Србија

НЕМА ИЗЛАСКА ИЗ ЗЕМЉЕ ДОК СЕ НЕ ПЛАТИ КАЗНА: Измена Закона о прекршајима!

Закон о прекршајима ће се наћи 10. септембра пред посланицима.

Странци који направе саобраћајни прекршај у БиХ више неће моћи прећи границу док не плате казну. То је једна од измена Закона о прекршајима које ће се 10. септембра наћи пред посланицима Представничког дома Парламента ФБиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је предлагач, Влада ФБиХ, навео у образложењу, циљ измена је отклањање недостатака примећених током примене овог закона.

Да су измене потребне, утврдила је Радна група коју је формирао министар правде ФБиХ Мато Јозић.

Између осталог, у важећем закону није дефинисано да полиција може самостално ухапсити особу која је осумњичена за прекршај, већ то чини на захтев овлаштене службене особе. Због тога ће предложеним решењем бити одређено како“присилити“ стране држављане да плате казне и трошкове поступка пре него што напусте БиХ.

– Свесни да се одузимањем документа у дужем периоду може угрозити слобода кретања грађана, а због потребе да се наплата новчане казне и трошкова поступка према овој групи починилаца прекршаја учини ефикаснијом, Радна група сматра да би предложена измена могла довести до ефикаснијег окончања прекршајног поступка – наведено је у предлогу.

Избегавање казне
У том смислу увешће се механизам наплате казне предвиђен Законом о странцима, тако да ће суд решење о прекршају, заједно с личним или путним документом, доставити предлог Служби за послове са странцима.

Притом Служба може, на образложен предлог надлежног органа, привремено забранити излазак странца из БиХ ако постоји оправдана сумња да би изласком из БиХ могао избећи кривично гоњење.

Извор: srbijadanas.com