Регион Србија

НЕМАТЕ ШТА ДА ТРАЖИТЕ ОВДЕ! Након што су забранили српским војницима улаз у земљу, огласили су се Хрвати и дали срамно објашњење!

Дванаест припадника Војске Србије покушало је јутрос да уђе у Хрватску како би учествовали на обележавању јасеновачких новомученика у манастиру Светог Јована крститеља у Јасеновцу.

Реч је о војном изасланству у којем су били заповедници с Војне академије, кадети и питомци Војне гимназије. Но, на граничном прелазу Бајаково заустављени су од стране хрватске полиције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању хрватских медија, српска војна делегација није била најављена нити је раније службено затражен њихов улазак у Хрватску од стране Министарства одбране Србије. Како пишу, по заустављању комби возила у којем су били припадници Војске Србије, хрватски полицајци су у возилу нашли и службене војне униформе. Након тога, чланови делегације су хрватским полицајцима рекли да ће оставити униформе и наставити пут као цивили.

Ипак, иако је српска војска имала уредну документацију и била најављена, хрватски медији тврде да је било супротно, те им није дозвољено даље кретање.

У документу у којем се наводе разлози одбијања уласка назначено је да делегација нема одговарајућу документацију којом би оправдала сврху и услове свог боравка, као и да нису достављени на увид докази за путовање из другог разлога, преноси агенција Тањуг. У Министарству обране Србије Тањугу су потврдили да су војници ишли на овај догађај у Хрватску и да им је забрањен улазак од стране хрватске полиције.

Војска Србије и прошле године желела на овај догађај да пошаље своје припаднике. Тада је Министарство обране Србије службено затражило дозволу за улазак својих војника, али су хрватске власти то одбиле.

– Немам посебан коментар. Битно је да нама нико никада не може да забрани да одамо почаст јасеновачким жртвама. Важно је да ми поштујемо своје жртве. Нека свако ради свој посао, ми ћемо радити свој. Разумем да се Хрвати не желе присећати своје прошлости и онога што се догађало у Другом светском рату – изјавио је председник Србије Александар Вучић коментаришући забрану уласка српским војницима у Хрватску.

 

Извор: Jutarnji.hr