Здравље Издвајамо

ОПАСНОСТ: Појавила се нова болест која је повезана са електронским цигаретама, већ 10 људи је умрло !

Педесетогодишњи мушкарац из Канзаса девета је особа која је умрла због конзумирања електронских цигарета у САД, открили су званичници.

То је други забележени случај у овој савезној држави, а преминуо је од мистериозне болести плућа повезане са пушењем овог електронског уређаја. Жена старија од 50 година, која је била активни пушач е-цигарета, такође је умрла у Канзасу почетком овог месеца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према званичним подацима број хоспитализованих због плућних болести повезаних са овим уређајима порстао је на 530 у односу на прошли четвртак.

– С тугом саопштавам да је преминула још једна особа у вези са болешћу проузрокованом е-цигаретама. Неуморно радимо на томе да у сарадњи са другим државама прикупимо чињенице о електронским цигаретама и њиховим ефектима – рекла је гувернерка Канзаса Лота Кели.

Канзас није једина држава са забележеним случајевима овакве врсте смрти. Исти број умрлих је и у Калифорнији, док је по једна особа преминула у Мисурију, Орегону, Минесоти, Илиноису и Индијани.

Први смртни случај забележен је у Илиноису 24. августа.

Центри за контролу болести (ЦДЦ), Управа за храну и лијекове (ФДА) и државни здравствени званичници и даље истражују на који начин е-цигарете могу да изазову смртоносна обољења код људи.

Међутим, тек треба да установе да ли су и који појединачни производ или хемикалија узрок тога, док научници са Харварда тврде да се сусрећу са „новом болешћу“.

У међувремену, здравствени званичници упозорили су људе да на улици не купују производе на бази ТХЦ-а или ЦБД-а могу да буду који су саставни део ових цигарета и да не користе уља која у себи садржи одређен проценат марихуане.

Сумња се, такође, да супстанца Е ацетат, који се налази у понеким уљима, може да буде главни узрочник изазивања плућнх болести. На плућа може деловати попут масти, оштећујући ситне кесице које се пуне ваздухом. Е ацетат нађен је само у понеким уљима која су користили тешко оболели пацијенти.

ЦДЦ је прошле недеље саопштио да је у САД-у пријављено 530 потврђених и вероватних случајева у 38 држава, што је раст од 380 у односу на претходну недељу. Болест углавном погађа мушкарце, а забрињавајући је податак да млади између 18. и 34. године чине 67 одсто случајева оболелих од плучних болести проузрокованих пушењем.

Симптоми овакве болести најчешће су бол у грудима, недостатак даха и кашаљ. Могу се јавити и стање умора, дијареја, грозница и губитак телесне тежине.

Најтежи случајеви најчешће завршавају у болници са тешко оштећеним плућима која су често заражена пнеумонијом, а у ретким случајевима, пацијенти морају да буду смештени у индуковану кому.

У Мичигену и Њујорку на снази је забрана коришћења елекронских цигарета са укусима, а циљ је да се млади одврате од коришћења електронских цигарета.

Број средњошколаца који користе е-цигарете удвостручио се у последње две године, а 27 одсто испитаних признало је да је користило е-цигарете у последњих месец дана, показују прелиминарни резултати истраживања.

Извор: Телеграф.рс