loading...
Србија

ОТКРИВЕНА НАЈВЕЋА ЛАЖ: Ево када је умро ТИТО !

„Умро је друг Тито!“, реченица је коју је пре тачно 37 година са сузама у очима на ТВ Дневнику изговорио спикер Миодраг Здравковић!

Сви у СФРЈ су плакали, била је то права трагедија, иако се знало да је Јосип Броз тешко болестан. Годинама касније, до дана данашњег, више историчара, биографа, али и теоретичара завере упорно је износило идеју да је највећи син наших народа и народности заправо преминуо месецима пре 4. маја!

Смрт у фебруару

„Јосип Броз Тито је умро“ је порука коју је Савет за одбрану уставног поретка СФРЈ, наводно, у највећој тајности још 14. фебруара 1980. године упутио разарачу „Сплит“, који се налазио у водама Црног мора. Убрзо је повучена, а као разлог се наводи то што су лекари, према неким тврдњама, већ клинички мртвог Броза прикључили на апарате док државни врх не одлучи шта да се ради након његове смрти и како да се сачува стабилност у земљи. Клинички центар у Љубљани наводно је само чекао шифровану поруку „Утакмица је почела“, која је означавала тренутак да се јавности саопшти чињеница да је Тито мртав. Међутим, по теоријама, председник СФРЈ није издржао и наводно је умро пред зору 19. фебруара 1980.

Без Јованке

Све теорије завере оповргава проф. др Предраг Лалевић, анестезиолог и хирург који је 16 година бринуо о Титовом здрављу.

– Време које смо онда објавили као време Титове смрти тачно је у секунду. Тада је умро, а све остало су глупости. Лично сам му искључио апарате. Био сам његов лекар од 1964. па до смрти, и сећам се само лепих ствари – каже Лалевић за Курир и потврђује да Јованка ниједном није посетила Тита у болници у Љубљани.

ИЗА КУЛИСА

Размажени светски лидери на сахрани

Председник Северне Кореје Ким Ил Сунг никако није хтео да одседне у хотелу „Интерконтинентал“, рекавши да не жели да буде међу капиталистима, па је на крају завршио у згради корејске амбасаде

Руси нису хтели ни да чују да авион њиховог лидера Леонида Брежњева слети било где осим на аеродром у Батајници

Ирачки председник Садам Хусеин био је упоран у захтеву да његов авион мора да слети и остане на Сурчину, а за себе и пратњу запосео је цео спрат хотела чији је део био предвиђен и за пољског председника

Индира Ганди, кад је чула да Титовој супрузи неће бити дозвољено да присуствује сахрани, одбила је да допутује у Београд, све док није добила писмене гаранције од тадашњих служби безбедности СФРЈ да ће и Јованка доћи

Амерички председник Џими Картер је у последњем тренутку одлучио да не дође на Титову сахрану како би избегао сусрет са совјетским вођом Леонидом Брежњевом, али послао је своју мајку

Француски председник Жискар Дестен није дошао на Титову сахрану, већ је отишао на франкофонску конференцију у Ници, због чега се нашао на мети критика тамошњих медија.

Хроничари су забележили и да је немачки канцелар Хелмут Шмит био нервозан због дуге изложености врућини и сунцу на сахрани.

Сматрало се да је на сахрани посебна част била одата Брежњеву, јер су га домаћини возили у Титовом „мерцедесу“ са шестора врата.

Чарли Чаплин је крив

Тито сахрањен два пута. У време Титове болести у Америци су уцењивачи украли посмртне остатке Чарлија Чаплина, па су организатори Титове сахране желели да поставе што тежу мермерну плочу како се то не би десило с Брозовим остацима.

– Било је јасно да се плоча од девет метара може поставити на гроб само помоћу дизалице, а тако дуготрајан и неизвестан чин не би био баш ефектан пред светским камерама. Одлучили смо да уместо праве надгробне плоче ставимо „маску“, такође мермерну, али знатно лакшу – рекао је инжењер гробнице Драгомир Гавриловић, који је додао да се финишу сахране приступило 8. маја, око16.30 часова, кад су државници отишли, а камере се угасиле.

Извор: Курир.рс

 

loading...