Свет

Откривено: Ево зашто је Трамп уцењивао Украјину !

Фото: Јутјуб

Амерички председник Доналд Трамп тражио је од вршиоца дужности шефа кабинета Беле куће Мика Малванија да одложи испоруку војне помоћи вредне више стотина милиона долара Украјини, око недељу дана пре него што је разговарао телефоном са украјинским председником кога је притискао да истражи бившег потпредседника Џоа Бајдена, рекла су два висока званичника администрације за ЦНН.

Према речима једног од званичника, Трамп је пре свега изразио забринутост због „корупције“ у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трамп тврди да су Бајден, иначе један од демократских кандидата за председника, као и његов син Хантер умешани у корупцију.

Суштина Трампових аргумената је да је Џо Бајден на неприхватљив начин покушавао да помогне свом сину Хантеру који је тада био члан одбора украјинске гасне компаније, тако што је притискао украјинску владу да отпусти државног тужиоца.

Међутим, за сада нема никаквих доказа о злочинима ни Џоа Бајдена ни његовог сина. „Вашингтон Пост“ је први објавио да је Трамп рекао Малванију заустави слање готово 400 милиона долара војне помоћи у Украјину.

Позивајући се на три висока званичника администрације упознатих са унутрашњим расправама у Белој кући, „Пост“ је навео да су званичници Кабинета за управљање и буџет проследили Трампов захтев Пентагону и Стејт Департменту на међуресорном састанку средином јула. Према документу, званичници администрације су рекли законодавцима да је одлагање помоћи резултат „међуагенцијског процеса“, без давања додатних информација.

Вести о Трамповој наредби да ускрати помоћ Украјини пре његовог позива 25. јула покренула су питања о томе шта је био његов мотив да то уради.

ЦНН је у петак известио да је Трамп притиснуо украјинског председника Володимира Зеленског да истражи сина бившег потпредседника.

Према писању више америчких медија, све то мирише на покушај Трампа да уцењује Украјину, како би му помогла да оцрни Бајдена, иначе кандидата демократа за предстојеће председничке изборе.

Трамп је признао да је разговарао са Зеленским и рекао да је наложио да се сутра објави „нередиговани“ транскрипт њиховог телефонског разговора.

„Видећете да је то био веома пријатељски и сасвим прикладан телефонски разговор. Без притиска“, написао је Трамп на Твитеру.

Доналд Трамп се нада да ће следеће године освојити нови председнички мандат, а изгледа да Бајдена сматра једним од најјачих могућих ривала у трци.

Трамп је у недељу рекао да је заиста разговарао о Бајдену с председником Украјине – у време када је земља чекала пакет помоћи од Сједињених Држава – али он је негирао да је учинио било шта непримерено.

Растућа контроверза довела је представнике Демократа из Представничког дома Конгреса близу „преломне тачке“ јер поново говоре о могућности тражења импичмента док странка тежи како да одговори на инцидент.

Председница Дома Ненси Пелоси, која је заоштрила своју реторику током викенда, требало би вечерас да најави да Представнички дом отварар званичну истрагу о импичменту..

Извор: Блиц.рс