Свет

ОВА ИЗЈАВА ЈЕ ИЗАЗВАЛА БУРУ! Трамп шокирао свет: Све је намештено!

Амерички председник Доналд Трамп сматра да заслужује да добије Нобелову награду за мир по више основа, али да је све намештено.

Могао бих да добијем Нобелову награду за мир за много ствари да је они додељују на поштен начин, али то није случај – рекао је Трамп на маргини Генералне скупштине УН у Њујорку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није први пут да Трамп, који је увек осетљив на поређења са својим претходницима, помиње Нобела.

Када је једна група републиканских посланика изнела идеју да он треба да добије ту престижну награду за вођење осетљивог севернокорејског питања, он је дуго коментарисао ту идеју.

– Они су је дали (Бараку) Обами одмах по доласку на власт а није имао појма зашто је добио – рекао је Трамп.

– Знате шта, то је једна од ретких ствари по којима се слажем са њим – додао је он шаљиво.

Када је примио Нобелову награду 10. децембра 2009. године Барак Обама је указао на знатну контроверзу изазвану том неочекиваном наградом на почетку његовог првог мандата.

– Ја сам на почетку, а не на крају свог рада на међународној сцени – рекао је тада Обама.

Поред Барака Обаме, још три америчка председника су добила ту престижну награду: Теодор Рузвелт, Вудро Вилсон и Џими Картер.

Трамп је поновио да жели да посредује у преговорима Индије и Пакистана у вези са Кашмиром, наводећи да никада није „омануо као арбитар“.

Кашмир је подељен измедју Индије и Пакистана, а обе државе полажу право на њега. Они су се у два рата борили за контролу над Кашмиром.

Трамп је рекао да се нада да две државе могу да разговарају и ураде нешто паметно, али да обе морају да се сложе око његовог посредовања. Индија је раније одбијала то.

Он је рекао да је потребно „имати две стране које желе да се договоре“.

Трамп се данас састао са пакистанским премијером Имраном Каном, а јуче је присуствовао скупу у Хјустону са индијским премијером Нарендром Модијем.

 

Извор: Тањуг