Свет

ПАЛА ОСТАВКА: Трамп остао без најближег сарадника !

Специјални изасланик америчког председника за Украјину, Курт Волкер, поднео је оставку, јавио је Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе.

Волкерово име помиње се у пријави узбуњивача из обавештајне заједнице, која је објављена у четвртак, а у којој се за њега каже да је покушао да „умањи штету“ напора адвоката Доналда Трампа, Рудија Ђулијанија, да изврши притисак на Украјину да истражи демократе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Британска агенција подсећа да је Волкер обављао функцију специјалног изасланика председника за Украјину од 2017. године, да није радио пуно радно време и да за то није био плаћен.

Стејт департмент се овим поводом до сада није огласио.

Демократе у Представничком дому, које спроводе истрагу о опозиву председника САД, тражиле су да Волкер сведочи пред Конгресом у вези са телефонским позивом од 25. јула, у којем је Трамп охрабривао украјинског председника да истражи његовог потенцијалног председничког ривала Џозефа Бајдена.

Стејт прес, студентска публикација Универзитета у Аризони, прва је објавила да је Волкер поднео оставку. Тај универзитет, напомиње Ројтерс, подржава „тинк-тенк“ институцију где је Волкер извршни директор.

Судски позив Помпеу

Три комитета Представничког дома Конгреса на чијем челу су демократе издала су у петак судски позив америчком државном секретару Мајку Помпеу, настојећи да га принуде да преда документа везана за контакте са украјинском владом.

То су Комитети за спољна и обавештајна питања, као и Комитет за надзор, који су такодје заказали саслушања за пет званичника Стејт департмента у наредне две седмице, јавио је Ројтерс.

Медју њима су бивша амбасадорка САД у Украјини Мери Јовановић, Курт Волкер, специјални представник САД за Украјину, као и амерички амбасадор у ЕУ Гордон Сандленд.

Извор: Блиц.рс