Здравље

ПАЗИТЕ ДОБРО УКОЛИКО ИХ КОРИСТИТЕ: Ови лекови узрокују рак!

Фото: Pixabay.com

У лековима који садрже ранитидин, а који се конзумирају код мучнина и желудачних тегоба, пронађена је супстанца која би могла узроковати рак.

Како су рекли из Агенције за лекове БиХ, у лековима са ранитидином и онима који садрже ову супстанцу детектовано је онечишћење под називом Н-нитрозодиметиламин (НДМА).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

НДМА се класификује као вероватни хумани канцероген, тј. супстанца која би могла узроковати рак, а на основу испитивања на животињама.

Присутан је у одређеној храни и води, међутим не очекује се да је штетан када се уноси у врло малим количинама – казали су из Агенције за лекове БиХ.

Након што је Европска агенција за лекове (ЕМА) започела оцену лекова који садрже активну супстанцу ранитидин након детекције НДМА, те након додатних докумената које је доставио Европски директорат за квалитет лекова и здравствену заштиту (ЕДQМ), Агенција за лекове БиХ затражила је додатне информације од одређених произвођача.

– Јавност ће правовремено бити информисана о свему што се даље буде дешавало у вези са овом проблематиком – кратко су казали из Агенције.

Ранитидин иначе припада групи лекова под називом антагонисти Х2 (хистаминских 2) рецептора. Ови лекови блокирају хистаминске рецепторе у желуцу и смањују стварање желудачне киселине. Користе се за лечење и превенцију стања узрокованих вишком киселине у желуцу, као што су жгаравица и желудачни сокови. Лекови који садрже активну супстанцу ранитидин у Босни и Херцеговини доступни су као филмом обложене таблета, шумеће таблета и раствор за ињекцију, а користи их мноштво људи.

На тржишту БиХ доступни су и други лекови који се користе за лечење истих стања као и ранитидин, а који се могу примењивати као заменска терапија. Корисници ових лекова треба да се обрате своме лекару или фармацеуту у случају било каквих питања у вези са тренутном терапијом.

У доста случајева ови лекови могу се узимати без рецепта, како у БиХ, тако и широм Европе.

У складу с информацијама о присуству НДМА у ранитидинима, Агенција за лекове Црне Горе донела је одлуку о повлачењу с тржишта 57 серија овог лека. Из Црне Горе казали су како су ову одлуку донели добровољно.

Агенција за лекове БиХ ипак се није одлучила за повлачење лека са тржишта.

Подсећамо, НДМА и сродне супстанце познате као нитрозамини, прошле године пронађене су у одређеним лековима за снижавање крвног притиска, познатим као „сартанима“, што је довело до повлачења неких лекова из промета, а на крају до постављања нових строгих производних захтева за ове лекове.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Klix.ba/ Srbijadanas.com