Спорт

ПОТПУНИ СКАНДАЛ! РУСИМА НЕ ДАЈУ ДА ИГРАЈУ НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА

Руским спортистима можда неће бити дозвољено да учествују на Олимпијским играма 2020. године у Токију, изјавио је председник Олимпијског комитета Русије Станислав Поздњаков.

Он је навео да је „ситуација врло озбиљна“, пошто је извршни одбор ВАДА по убрзаној процедури иницирао питање о статусу агенције РУСАДА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Организације одговорне за пренос база података за три недеље морају или да доказима одбаце сумње у било какве манипулације, или да предузму свеобухватне мере како би идентификовале умешане у тај случај – нагласио је Поздњаков.

У понедељак је објављено да је ВАДА покренула процедуру одузимања агенцији РУСАДА статуса усаглашености са глобалним анти-допинг кодом. Русија се сумњичи за манипулисање подацима Московске анти-допинг лабораторије који су упућени агенцији ВАДА почетком 2019. године. Притом, ВАДА захтева да Русија у наредне три недеље одговори на те околности.

На Зимским олимпијским играма 2018. године у Пјонгчангу руски спортисти су наступали под олимпијском заставом и именом олимпијски спортисти из Русије.

Према правилима ВАДА, која су ступила на снагу у априлу 2018. године, ако национална анти-допинг агенција није усклађена са правилима ВАДА, биће забрањено учешће националног олимпијског комитета и националног параолимпијског комитета на Олимпијским и Параолимпијским играма.

 

Извор: Srbijadanas.com