Свет

Председник Чешке по сваку цену жели да исправи признање КОСОВА!

Фото: јутјуб

„Свака грешка може да се исправи“: Земан у октобру предлаже да Чешка повуче признање тзв. Косова

– Рекао сам да желим да на том саветовању изнесем предлог да се повуче признање независности Косова – казао је Земан.

Поводом своје иницијативе да се провери може ли Чешка да повуче признање независности тзв. Косова и уз оцену да свака грешка може да се исправи, председник Чешке Милош Земан је рекао да ће он, предлог да се признање тзв. Косова повуче, изнети у октобру, као тему за расправу на неформалном саветовању државног врха о спољној политици.

Објаснио је да „јединствена спољна политика настаје током дискусије, што је саветовање четири највиша званичника које ће бити ускоро“.

– Рекао сам да желим да на том саветовању изнесем предлог да се повуче признање независности Косова. То је све – казао је Земан у редовном интервјуу за приватну чешку телевизију ТВ Барандов, преноси Бета.

Према његовом мишљењу „треба исправити грешку што влада премијера Мирека Тополанека 2008. године није поштовала резолуцију Посланичког дома Парламента Чешке, изгласану скоро једногласно и позив из ње да чешка влада Косово не призна“.

Подсетио је да тада „Тополанекова влада није поштовала ту резолуцију и признала је Косово. Свака грешка може да се исправи“, рекао је Земан.

Према оцени чешког председника „друга грешка, односно аргумент којим жели да поткрепи своју идеју на састанку са председницима оба дома парламента и премијером, јесте то што, како је синоћ казао, тешко да Чешка треба да признаје државу коју воде ратни злочинци“.

Извор: Телеграф/ Косово Онлине