Свет

ПРЕТИ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ: Ситуација се погоршава између две СИЛЕ, може доћи до РАТА !

Пакистански премијер Имран Кан отворено је упозорио да је могућ рат због индијске репресије у спорном хималајском региону Кашмиру.

Кан је то изјавио у време повећане блискости председника САД Доналда Трампа и индијског премијера Нарендре Модија, који су разговарали два пута у последња три дана. Трамп је позвао две стране да превазиђу разлике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обраћајући се новинарима у Генералној скупштини УН, Кан је Модија назвао расистом, пренео је АП.

С друге стране, Трамп је позвао обе стране да реше несугласице док је Модија похвалио, рекавши да је популаран попут америчке рок легенде Елвиса Прислија.

Влада Модија увела је полицијски час и прекинула скоро све видове комуникације становницима тог региона. Кан је рекао да је народу Кашмира изолован већ 50 дана због 900.000 војника, истичући да се врше масовна хапшења, да болнице не функционишу и да влада цензура медија.

– Осам милиона људи у отвореном затвору је ситуација без преседана у ово доба. Највећа брига је шта ће се десити када се укине полицијски час? Страхујемо да ће, са 900.000 војника тамо, доћи до масакра – рекао је Кан.

Он је упозорио да постоји могућност да ће се Индија и Пакистан, две нуклеарног наоружане земље, суочити у једном тренутку.

Индија и Пакистан, нуклеарно наоружани ривали, налазе се у вртлогу све горих односа од 5. августа, када је индијска влада укинула аутономију делу Кашмира под индијском контролом. Модијева националистичка хиндуистичка влада је увела полицијски час и прекинула готово све видове комуникације у већински муслиманском Кашмиру.

Извор: Srbijadanas.com