СРБИЈА ЈАВЉА

ПУТИН КОНАЧНО ОТКРИО СВЕ! Ево ко ствара велику Албанију!

Руске службе дошле до сазнања да је западна војна алијанса дала зелено светло Албанцима да крену у акцију. Еди Рама одмах потом позвао на ‘уједињење’.

НАТО пакт све отвореније и активније подржава стварање такозване „велике Албаније“, која би поред Албаније и Косова обухватала и делове централне Србије, Македоније и Црне Горе! Из Брисела је крајем септембра стигла директива Албанцима да покрену припреме за реализацију тог пројекта.

Упозорење о томе прошле неделје је нашим безбедносним службама стигло из Москве. Руски обавештајци уз ову дојаву нашим властима доставили су и пресретнуту комуникацију која директно доказује везу НАТО пакта и албанских есктремиста у нашем региону.

Подсетимо, Рама је двапут посетио Београд и провоцирао власт својим запалјивим изјавама. Током посете 10. новембра 2014. изјавио је да је Косово „независна држава и реалност која се не може мењати“, да би затим 13. октобра 2016. позвао Београд да призна Косово јер ће „тако бити боље за све“.

Случајно или не, али само неколико дана касније, у уторак 10. октобра албански премијер Еди Рама упутио је поруку Албанцима у Црној Гори, Македонији и на Косову у којој каже да сви они живе на „територији која треба да буде јединствена“!?! Рамина порука, тврди увек добро обавештен руски портал „Спутњик“, пренета је дипломатским каналима његовим сарадницима у Подгорици, Скоплју и Приштини, па чак и појединим албанским лидерима на југу централне Србије.

Случајно или не, али само неколико дана касније, у уторак 10. октобра албански премијер Еди Рама упутио је поруку Албанцима у Црној Гори, Македонији и на Косову у којој каже да сви они живе на “територији која треба да буде јединствена“, тврди увек добро обавештен руски портал “Спутњик“, пренета је дипломатским каналима његовим сарадницима у Подгорици, Скоплју и Приштини, па чак и појединим албанским лидерима на југу централне Србије.

– Како би осигурао да се његова ‘великоалбанска’ порука доволјно снажно чује на Косову, међу 33 заменика министара у новој влади Албаније налазе се и четири Албанаца из српске јужне покрајине – Беса Шахини, Хајрула Чеку, Валбуна Шујаку и Илјирјани Бајрактари – пише Спутњик. Саговоници Информера из српских безбедносних служби кажу да је то само почетак:

– Рамина порука о „јединственој територији“ на којој живе Албанци само је почетак новог политичког „рата“ који Рама и његови шиптарски сарадници спремају против Србије. Албански премијер не крије своје великоалбанске претензије, али сада очигледно има јаку подршку Запада, пре свега НАТО пакта, коме сметају односи Београда и Москве. Треба бити баш наиван и помислити да Рама делује самостално – преноси неименовани извор.

Рама најавлјује некакав процес уједињења Албанаца који живе на Косову и оних који живе у Албанији. Тиме показује великоалбанске аспирације, којих никако да се ослободи. Нико од српских званичника јуче није желео званично да коментарише наша сазнања. На другој страни, Александар Павић, аналитичар руског Фонда стратешке културе, каже да је Рама задужен за провокације.

– Рама не крије да је заговорник „велике Албаније“ и да Тирана има великоалбанске претензије. Међутим, треба знати да Рама ово не би причао без дозволе својих газда, на првом месту НАТО пакта и САД. Он је задужен за провокације, његов ниво у међународним односима јесте да подигне температуру. На срећу, Албанија нема снаге да припоји Косово – процењује Павић.

Бивши потпуковник Контраобавештајне службе (КОС) Љубан Каран каже да Запад и далје има лоше намере према нашој држави.

– Сједињене Америчке Државе и НАТО пакт очигледно не одустају од субверзивних планова према Србији. Топли пријем председника Вучића и министара у Бриселу и Нјујорку само су део маскирања њихових јако опасних и деструктивних намера.

Активности албанског корпуса, истовремено, део су тог тајног плана. Не смемо бити наивни… – подвлачи Каран. Душан Пророковић, директор Центра за стратешке алтернативе, каже да то није ново.

– Прича о „великој Албанији“ почела је да се често понавлја. Ту причу ћемо тек да слушамо, а њена јачина зависиће од тога како се буде развијала политичка криза у ЕУ. Првобитна теза како ће се сви Албанци ујединити кроз евроинтеграције показала се неостварлјивом управо због те кризе у Европи – заклјучује Пророковић.

– Прича о “великој Албанији“ почела је да се често понавлја. Ту причу ћемо тек да слушамо, а њена јачина зависиће од тога како се буде развијала политичка криза у ЕУ. Првобитна теза како ће се сви Албанци ујединити кроз евроинтеграције показала се неостварлјивом управо због те кризе у Европи – заклјучује Пророковић.

– Европска унија је довела Косово у положај изолације, посебно по питању либерализације виза – казао је Тачи на заједничкој конференцији са председником Албаније Илјиром Метом, који је ипак рекао да то није решење.

 

Извор: Пинк.рс/ rs.sputniknews.com