Регион Русија

РУСИ ОБЈАВИЛИ НЕШТО ПОТПУНО НЕОЧЕКИВАНО: Мило постаје ГЛАВНИ АДУТ Русије! Ударна порука послата Србији!

Црногорски председник је на обележавању у Варшави рекао да би обележавање осам деценија било потпуније да је на њему учествовали представници Русије због, како је казао, грандиозне улоге Совјетског Савеза у ослобађању Европе.

Изјава председника Мила Ђукановића да би церемонија обележавања 80. годишњице почетка Другог светског рата у Варшави била потпунија да су присутне Русија и Србија није случајна и може позитивно утицати на отварање дијалога две земље чији су односи захладнели, оцениле су за подгоричке “Вијести” бивше дипломате.

Професор на међународном одсеку ФПН-а у Београду Драган Ђукановић међутим, сматра да порука црногорског председника није упућена Русији, нити да је у догледно време реално очекивати отопљавање односа између Црне Горе и Русије

Црногорски председник је на обележавању у Варшави рекао да би обележавање осам деценија било потпуније да је на њему учествовали представници Русије због, како је казао, грандиозне улоге Совјетског Савеза у ослобађању Европе.

Он је рекао и да жали што на церемонији није било ни Србије и других југословенских народа.

Поред Русије и Србије, такође ни Босна и Херцеговина и Северна Македонија нису добиле позив да присуствују комеморацији у Варшави јер је Пољска ове године решила да 80 година од почетка Другог светског рата обележи у присуству земаља НАТО-а, Европске уније и Источног партнерства, пренели су медији.

Бивши министар спољних послова Црне Горе Бранко Луковац рекао је Вијестима да Ђукановићева изјава може позитивно утицати на отварање дијалога између Црне Горе и Русије, који би могао да води превазилажењу тренутне кризе у односима двеју земаља.

“У сваком случају, ова изјава показује колико Црна Гора, у свакој прилици, цени и истиче огроман допринос који је СССР дао великој победи савезника у Другом светском рату, независно од тога да ли је чланица неког савеза или није”, истакао је Луковац.

Дугогодишњи дипломата, колумниста и бивши уредник сарајевског Ослобођења Златко Диздаревић каже за Вијести да Ђукановићева изјава није случајна и да “има смисла”.

“Русија и поред свих опређељења никада не затвара врата ни према коме ко јесте фактор у зони њиховог интереса у широком спектру. А Балкан то јесте”, оценио је Диздаревић.

Професор Драган Ђукановић са београдског ФПН, сматра да сада није реално очекивати отопљавање односа Русије и Црне Горе.

“Посебно имајући у виду сада и поновни ангажман САД и именовање Метјуа Палмера за специјалног представника државног секретара САД за Балкан. Мени се чини да је то “приближавање“ у овом тренутку посве нереална опција”, казао је Ðукановић.

Палмер је у више мандата био ангажован на Балкану.

Професор Ђукановић је оценио да би било добро да има дијалога између две земље, али да је Црна Гора уласком у НАТО, одабрала свој пут, који није комплементаран са спољнополитичким виђењима званичне Русије.

Руски “Комерсант” радио објавио је пре два дана да је црногорски председник Мило Ђукановић изразио спремност да се “врати традиционалним партнерским односима две земље” и да је “неочекивано за многе постао главни адвокат Русије”.

Добри односи Црне Горе и Русије нарушени су отвореним окретањем Црне Горе ка чланству у НАТО, подршком санкцијама ЕУ против Русије. Изазови између две земље наступили су и отварањем афере “државног удара”, у којој су у судском поступку осуђена двојица руских држављана због кривичног дела “стварање криминалне организације и тероризам у покушају”, али и лидери ДФ-а.

Руско Министарство иностраних послова је тада саопштило да пресуда “не оставља никакву сумњу у политизацију црногорског система правде и његову подложност манипулацијама споља, те да само може погоршати руско-црногорске односе, који су вец? на најнижој тачки у историји”.

“Вијестима” је из Ођељења за информисање и медије руског МИП-а почетком августа саопштено да две државе имају значајан потенцијал за интеракцију и да се надају да ће се створити услови за повратак развоја руско-црногорских односа на узајамно корисним основама.

 

Извор: Тањуг/ Ало.рс

Ознаке