Свет Србија

СЕНАТОРИ ПРЕНЕЛИ ТРАМПОВУ ПОРУКУ! Србија има одрешене руке!

Амерички сенатори Рон Џонсон и Крис Марфи изјавили су после састанка са председником Србије Александром Вучићем да Србија има одрешене руке у решавању проблема Косова.

Они су истакли став САД да су отворени за свако решење о коме се договоре Београд и Приштина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Желимо мир и просперитет народима Балкана. Председник Вучић се снажно залаже за то и хвала му на томе. Америка и Србија су пријатељи. Желимо да подржимо дијалог. Нећемо прејудицирати како ће изгедати коначни договор, али се залажемо за постизање коначног решења које ће донети сигурну будућност Србији и Косову – рекао је сенатор Џонсон.

На питање да ли ће САД наставити притисак на Србију поводом Косова, сенатор је рекао:

– Уместо речи притисак упротебио бих реч подршка. Џон Болтон је пренео председнику Вучићу да ће двема нацијама оставити простор да постигну споразум. Ми ћемо на крају пружити подршку, али тек пошто се две стране договоре – рекао је Џонсон.

Сенатор Марфи је такође поновио подршку Србији, рекавши да је било речи о инвестицијама, али и на пољу сигурности.

– Најбољи начин за нас је секоносмко партнерство, јесте наставак пута Србије ка ЕУ, а главно средство за то је дијалог – истакао је Марфи.

Казао је да су потребни напори и Београда и Приштине, да би се подстигао компромис.

– И демократе и републиканци у Конгресу су уз Србију – казао је Марфи.

Амерички сенатор Рон Џонсон изјавио је данас да и Београд и Приштина у постизању споразума морају нешто дати и нешто добити.

– САД је пријатељ српског народа и желимо да учинимо све што можемо да подржимо дијалог и оба народа у њиховим преговорима, у којима се мора нешто дати и нешто добити. Вероватно споразум неће бити задовољавајућ ни за једну страну, али кад договор буде постигнут, потенцијал и бенефит обе нације биће много бољи – рекао је Дзонсон на конференцији за новинаре.

Џонсон је рекао да је са сенатором Крисом Марфијем дошао у регион да би показао америчку подршку српском народу, народу на Косову и у региону.

– Желимо да видимо ове нације и овај регион да успеју. Схватамо да свака особа жели то, да опдижу породице у мир, стабилности – рекао је Дзонсон.

Неслагања између Србије и Косова, рекао је, морају да буду решена да би обе нације ишле напред.

– Од најбољег је интереса обе нације да се постигне договор како би могле да се концентришу на поправљање безбедности, сигурности и просперитета – рекао је Дзонсон.

Он је рекао да се Србија креће напред и да САД то цени и жели то да охрабри.

Амерички сенатор Крис Марфи изјавио је данас да је за решење косовског питања потребан велики компромис и да оно може бити решено само уз жртвовање обеју страна.

Марфи, који је са својим колегом демократом Роном Џонсоном јуче боравио у Приштини, а данас су разговарали у Београду са председником Србије Александром Вучићем, изразио је наду да ће након парламентарних избора и Албанци учинити кораке како би дијалог бити настављен.

САД су уз Србију и желе јаче партнерство са Србијом, рекао је данас амерички сенатор Крис Марфи.

Марфи је, након разговора са председником Вучићем, новинарима рекао и да се нада да ће у том смислу утицати на председника Доналда Трампа, али, како је рекао, и на колеге да дођу у Србију, да виде и увере се у њен напредак.

– Ми смо дошли да бисмо пренели потпуно јасну поруку да су и демократе и републиканци у америчком конгресу уз Сбију и да желе снажније партнерство са вашом земљом – рекао је Марфи.

Вашингтон и републиканци се, казао је демократа Марфи, слажу и имају заједничку веру у подршку српском народу.

Наше две земље, каже, могу да јачају партнерство и да Америка унапреди инвестиције, али и да ми у САД имамо више српске робе.

– Најбољи начин да унапредимо наше економско партнерство је да будемо сигурни да ћемо наставити пут Србије ка ЕУ, а главно средство за то је дијалог – рекао је Марфи.

 

Извор: Ало.рс