Србија

СЈАЈНА ВЕСТ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ! ОД 1.ЈАНУАРА СТИЖЕ НОВАЦ: Ево о чему се ради

Надам се да ћемо у наредних неколико месеци спустити незапосленост на испод 10 одсто, рекла је Брнабићева.

Председница владе Ана Брнабић рекла је данас да ће се 1. јануара пензије повећати за пет одсто, али ће се са ММФ разговарати колико изнад пет одсто може да се иде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Оно што можемо у овом тренутку да кажемо је да ћемо ићи са једнократном исплатом од 5.000 динара свим пензионерима као подршку до краја године – рекла је Брнабићева.

– Борићемо се за сваки промил, за сваки проценат за наше пензионере, али ћемо до тог тренутка и знати. Морамо да завршимо буџет у наредних неколико недеља да спремимо за Скупштину, једнако као и модел за усклађивање пензија од следеће године, што ће бити швајцарски модел – то је оно што смо предложили – рекла је премијерка.

Говорећи о томе када ће то заживети, Брнабићева каже да се планира да се то предложи Скупштини кроз измене и допуне закона о пензионом и инвалидском осигурању, пре краја године, а да то иде од следеће године.

Према њеним речима, швајцарски модел практично значи да ће се пензије усклађивати у односу на раст зарада и инфлацију, у односу 50:50.

– То је правичан и предвидив модел који ће осигурати реалан раст пензија – наводи премијерка.

Додаје да ће се до краја године у Скупштини говорити и о економији.

Имамо ребаланс о којем треба да се дискутује у Скупштини, имамо и нови буџет за 2020. годину, сет измена и допуна закона о пензионом и инвалидском осигурању, али и о порезима и доприносима како би увели неке пореске олкашице за запошљавање младих – објашњава премијерка.

Надам се да ћемо у наредних неколико месеци спустити незапосленост на испод 10 одсто, рекла је Брнабићева.

– Размишљали смо последњих осам месеци о посебним мерама за подстицање запослености младих и уколико парламент да подршку Влади, имаћемо их од 1. јануара 2020. године – најавила је она.

– Од 10. августа незапосленост је 10,3 одсто што је добар показатељ – каже Брнабићева, и додаје да је поносна на тај резултат.

Подсетила је да је 2012. незапосленост била преко 25 одсто. Каже да смо бољи од већине у региону. У просеку у Европи је 6,3 одсто. Каже да имамо још много да радимо.

– Надам се да ћемо у наредних неколико месеци коначно прећи ту границу од једноцифрене незапослености, „да ћемо се спустити на испод десет одсто“ – рекла је премијерка.

 

Извор: Тањуг