Свет

СЛУЧАЈ КОЈИ ЈЕ ЗАПРЕПАСТИО СВЕ: Родитељи оставили децу на улици да би се мало одморили од њих

Двојица малишана од три и две године тумарала су гола и боса међу бескућницима у Украјини, након што су их родитељи оставили „како би се мало одморили“.

Андреј (3) и његов брат Максим (2) живели су недељу дана с бескућницима у прљавом логору у Запорожју и чепркали по смећу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Млади пар је дошао и питао да ли можемо да причувамо децу. Били су голи и боси. Родитељи су рекли да иду да купе намирнице и да ће се вратити за двадесет минута, а онда су отишли и више се нису вратили – каже скитница по имену Сергеј (42).

Током наредних недељу дана бескућници су делили оно мало хране што су имали са напуштеном децом и пазили на њих, пренели су локални медији.

Олена Ташевска, која је туда пролазила, угледала је малишане међу скитницама и обавестила полицију.

– Ужаснула сам се кад сам видела два мала дечака како леже на прљавим ћебадима. Били су голи и веома прљави – каже она.

Портпарол полиције Дина Курњикова каже да су деца изгледала као Могли и да су пила воду из Дњепра.

– Стално су били гладни и храну су налазили у кантама за ђубре дуж обале реке. Деца су одведена у болницу, где су им лекари констатовали прехладу и потхрањеност.

– Дечаци су слаби и једва ходају. Знају како се зову и колико су стари. Не питају за родитеље – каже педијатар Таиса Клименко из Дечје болнице у Запорожју.

Када је полиција нашла мајку и оца, Божена Синичка (2) и Володимир Зајцев (25) изјавили су да су оставили децу „зато што су се уморили од чувања“. Синичка и Зајцев живе од сакупљања старог гвожђа, које продају. Против њих је покренута кривична истрага због неиспуњавања родитељских дужности и прети им казна од пет година затвора.

До доношења пресуде Андреј и Максим биће смештени сиротишту.

 

Извор: Srbijadanas.com