Србија

Списак најзагађенијих градова у Србији, али и оних у којима удишемо најчистији ваздух!

Фото: јутјуб

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић наводи да је ваздух прекомерно загађен у више градова Србије. Најзагађенији градови су – Београд, Смедерево, Сремска Митровица, Косјерић, Ужице. Најчистији ваздух удишу грађани Ваљева, Краљева и Крагујевца.

Филип Радовић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да грађани Србије осећају консеквенце загађеног ваздуха, пре свега током зимских месеци јер постоји велики број индивидуалних ложишта која током зимских месеци испуштају загађајуће материје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Према проценама Светске здравствене организације аеро-загађење јесте једно од највећих изазаова, ако не и највећи за људско здравље. Грађани Србије осећају консеквенце загађеног ваздуха, пре свега током зимских месеци. Оно што је у Србији најдоминантније су пре свега индивидуална ложишта којих има велики број и која током зимских месеци испуштају загађајуће материје – објашњава Радовић.

Према извештају Агенција за заштиту животне средине најзагађенији градови су – Београд, Смедерево Сремска Митровица, Косјерић, Ужице, а најчистији ваздух удишу грађани Ваљева, Краљева и Крагујевца.

– У зони Србија је, осим у градовима Ваљево, Краљево и Крагујевац, ваздух био 1. категорије, што значи да је чист или незнатно загађен, као и у зони Војводина, осим у Суботици и Сремској Митровици, наводи се у извештају који је заснован на релевантним подациме државане и локалних мрежа за мониторинг квалитета ваздуха – наводи се у извештају.

Поручује да у наредном периоду треба наћи алтернативу грејању на угаљ, да се иде на енергетску ефикасност.

Извор: Телеграф