Србија

СРАМОТНА ПРОВОКАЦИЈА ХРВАТСКИХ МЕДИЈА! Стигла узнемирујућа порука! Сви у страху од могућег сценарија!

Хрватски Јутарњи лист на свом порталу анализирао је политичку сцену Београда и Приштине, наводећи да се може очекивати „ужарена политичка јесен“.

Тај лист подсећа да се за неких месец дана на Косову очекују превремени парламентарни избори, док је српски председник Александар Вучић најавио реконструкцију владе, док медији нагађају и о могућим новим изборима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јутарњи.хр оцењује да је на Косову прилично напета ситуација. На челну позицију међу фаворитима за новог премијера избио је „контроверзни и неукротиви Аљбин Курти“, челник радикалне странке Самоопредељење.

Такође, очекује се да косовски избори изнедре владу која ће бити спремна на нову рунду преговора са Србијом, зато што је и Бриселу већ доста натезања између Београда и Приштине.

Хрватски лист, међутим, оцењује да би исход октобарских избора могао, како сада ствари стоје, донети ситуацију која може закомпликовати односе, односно радикализовати ствари.

Тренутно, наставља се у Јутарњем, албанске странке на Косову су у фази стварања коалиција, јер је јасно да нико неће имати снаге владати сам. Сви одбацују могућност сарадње с Демократском странком Косова Хашима Тачија и сада већ бившег шефа парламента Кадрија Весељија.

Напето се ишчекује исход преговора Аљбина Куртија и Демократске лиге Косова Исе Мустафе, а запело је код тога ко би био премијер од њих двојице. А обојица желе ту улогу, јер њихова коалиција има реалне шансе да победи.

Курти је свакако јачи у том савезу, али он баш никоме на одговара. „Амбасаде у Приштини су у ужасу од таквог расплета, јер он је сигурно један од ретких косовских политичара који није подложан толиком утицају међународних фактора и није под контролом. Он је екстремиста“, наводи хрватски лист.

Али Куртију за врат дише бивши, и по многима следећи, премијер Рамуш Харадинај и његова Алијанса за будућност, која је у коалицији с Куртијевим „отпадницима“, окупљенима око његовог бившег помоћника и градоначелника Приштине Шпенда Ахметија и његове Социјалдемократске странке.

Ако Курти буде победник и у прилици да заседне на чело Косова, могућ је сценарио да два велика конкурента Харадинај и Тачи опет склопе брак из нужде.

Али, како још наводи Јутарњи, „не разбијају главу само Албанци. И међу Србима ври“ јер су и они подељени у неколико колона, од којих предњаче две. Она која је уз Српску листу и она која није.

 

Извор: Jutarnji.hr