Србија

СРБИЈА НА НОГАМА! Албанци увели нове мере против наше земље! Председник Вучић на удару!

Осврћући се на могућност посете председника Србије Александра Вучића, Зимберај је истакао да ова одлука важи за било којег политичара који није са Косова. Косовске институције неће дозволити „представницима ниједне друге државе да долазе и учествују у предизборној кампањи у земљи“, кажу званичници, преноси РСЕ.

Ови наводи косовских политичара долазе у светлу најава београдских политичара да ће посетити Косово, у току предизборне кампање за парламентране изборе који ће се на КиМ одржати 6. октобра ове године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јетлир Зимберај, саветник одлазећег министра иностраних послова Беџета Пацолија, је за Радио Слободна Европа (РСЕ) изјавио да косовске институције неће дати дозволу за улазак на Косово ниједном представнику друге земље, који би посету искористио за предизборну кампању. Према Зимберају, ово поготово важи за званичнике из Србије.

– Апсолутно, ниједан државни представник било које државе неће моћи да дође овде и води кампању. У овом смслу, потпуно су неразумљиве најаве званичника Владе Србије да ће посетити Косово зарад предизборне кампање. У ствари ми то разумемо, будући да они имају тенденцију да заоштре ситуацију, и стварају унутрашње тензије. Међутим, косовске институције неће дозволити да се оштети изборни процес – рекао је Зимберај.

Саветник косовског шефа дипломатије потврдио је да се косовске институције координишу са међународном заједницом како би се обезбедио мирни изборни процес, где ће се грађанима загарантовати слободно гласање.

С тим у вези, он је поручо да ни српски грађани на Косову не би требали да буду под притиском како и за кога гласати на предстојећим изборима на Косову.

Забрана и за Вучића

Осврћући се на могућност посете председника Србије Александра Вучића, Зимберај је истакао да ова одлука важи за било којег политичара који није са Косова.

Са друге стране, познавалац политичких прилика, Петар Милетић, бивши посланик косовске скупштине из редова српске заједнице, нагласио је да је Београд увек имао одређеног утицаја на изборни процес на Косову.

Такође, сматра да најновија одлука косовских институција о забрањивању уласка српских политичара на Косово неће имати никакав ефекат.

Штавише, он наводи да тиме косовске институције желе представити себе као неког ко се пита када је у питању српска заједница на Косову али све је то, према њему “усмерено ка албанским гласачима”.

 

Извор: Ало.рс/ Тањуг