Србија

Српски медији јављају! Србија набавила ПАКЛЕНО НАОРУЖАЊЕ ОД РУСИЈЕ!

„Српски ракеташи вежбају у Русији на С-400 и Панцир С-1“ ова вест прво је прострујила друштвеним мрежама, али у почетку није имала претераног одјека док потврда ове информације није стигла из Министарства одбране Руске федерације.

Наиме Руси су медијима послали саопштење у коме наводе да су данас у Астрахану почеле прве заједничке вежбе противваздушне одбране Србије и Русије „Славенски штит 2019“. Наведено је да ће у вежбама учествовати, ловачке, ракетне и јединице ваздушног јављања и осматрања. Такође наведено је да ће се на вежбама користити и ракетни системи С-400 и хибридни ПВО систем Панцир С-1, као и савремене радарске станице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу се наводи да ц́е током вежби учесници симулирати велике ваздушне нападе и изводити пробна лансирања ракета у тешким условима на високим и малим висинама.

Министарство подсец́а и да су припадници јединица противваздушне одбране српске војске прошли интензивну обуку на тренажерима у Лењинградској области у Русији. Наглашава се и да је обука српских војника спроведена на најмодернијим тренажерима у центру Гатчина. Такође се додаје и да су сви припадници српске војске са позитивном оценом положили испит, и да су добили дозволу да самостално „приступају својим обавезама“ у преводу да самостално рукују овим ракетним системима.

У министарству су додали да ће се српски војници упознати и са осталом техником која се налази у оквиру Ваздушно-космичких снага (ВКС) руске армије. Ту ће бити и модернизовани систем С-125 „Печора-2М“, радари „Волга“ и „Гама“, као и комплески средстава аутоматизације. Такође српски војници ће се упознати и са ратним искуствима приликом примене најмодернијих ПВО и радарских система у Сирији.

Оно што највећу пажњу буди у овом кратком саопштењу јесте одакле српски војници у обуци са савременим ПВО системима које српски ракеташи какви су С-400, и Панцир немају у свом наоружању. Иначе „Панцир С 1“ је један од савремених руских ПВО система, који је своју борбену употребу и ватрено крштење имао у Сирији пре нешто више од годину дана против израелских крстарећих пројектила.

Иначе већ дуже време се спекулисало да је Србија у оквиру процеса модернизације и јачања своје ПВО планирала да од Русије купи, према неким информацијама две батерије хибридног ПВО система „Панцир С1“ који је требао да замени већ застарели ракетни систем С-125 „Нева“, познат по обарању два америчка авиона током НАТО агресије 1999.

Руски извори за „Ало.рс“ потврдио је да су српске старешине обучаване на симулаторима за С-400 и „Панцир С-1“, као и да су им ти системи непосредно уживо и приказани.Током обиласка српски ракеташи посетили су и командну станицу из које се интегрисано управља батеријама ових ракетних система који чине кимчу ПВО Русије.

Српски официри највише су се задржали поред „Панцира С-1″. Командант који води обуку на тренажерима за ПВО систем “ Панцир С-1″ до детаља је српским колегама до ситиних детаља описао је функционисање „Панцир С-1“ система како реагује у различитим ситуацијама, режимима рада и у условима јаког електронског ометања.

„После теоријске обуке, српско војно особље је добило прилику могло да изврши неколико задатака борбене обуке у откривању, прац́ењу и уништавању ваздушних циљева. Према њиховим речима, допао им се рад на симулатору, а борбене способности овог ракетног система противваздушне одбране Панцир-С1 су импресивне“, додао је он.

Прича о набавци хибридног ПВО система „Панцир С-1“ последњи пут у јавности споменута је уочи доласка руског председника Путина у Србију јануара ове године. Прича је дуго најављивана, а непрестано спомињање имена „Панцир С-1“ подигло је тензије међу српским комшијама, који на ову „наводну“ набавку нису нимало благонаклоно гледали, па су чак и претили Србији санкцијама.

Међутим, прича је изненада како се појавила, тако је и утихнула, а о њој није било ни речи, све док Руси нису објавили информацију да су српске посаде обучаване за кориштење и прављање ПВО системом какав је “ Панцир С-1″. Да ли Србија заиста за потребе модернизације своје ПВО купила Панцир С-1″? Логична претпоставка би била да јесте, јер поставља се питање чему обука на симулаторима и вежба на реалним борбеним системима, ако то нисмо купили или планирамо користити?! Упознавање технике да, а колико то и чему реално користи ако немамо те системе у оперативној употреби.

Такође у горе наведеном саопштењу се спомињу и савремени радарски системи. Упоредо са причом о набавци Панцира текла паралено прича о о куповини савремене радарске технике пре свега радара „Небо М“. Међутим и ова прича је изненанда утихнула и више се није спомињала.

Историјат слања српских ракеташа у Русију на обуку и није нов. Ако изузмемо период ЈНА, последња екипа која је послата у Русији на обуку на савременим ПВО системима било је 1999. Трећег дана од почетка НАТО агресије у Москву је отпутовала екипа експреата ПВО на челу са начелником управе АРЈ и ПВО генерал-мајором Младеном Карановићем. Том приликом у Москви је Русима представљена потреба за још два дивизиона С-300. Руси су тад обавестили нашу делегацију да је већина тражене технике у околини Москве и да проблема у испоруци неће бити, ако то одобри Јељцин. Док је Карановић боравио у Москви у Команди ЈРВ и ПВО планиран је прихват технике и обуке људства до укључења у борбена дејства. Међутим од тога није било ништа. Посета је поновљена 4. априла, а војна делегација сусрела се са први потпреседником руске владе Масљуковим који је изјавио генералу Карановићу да Русија неће војно помоћи СРЈ и да нема ништа од савеза са Русијом и Белорусијом.

 

Извор: Ало.рс