loading...
Регион Србија

СРПСКИ ОФИЦИР ПРОГОВОРИО О МАЛТРЕТИРАЊУ НА ХРВАТСКОЈ ГРАНИЦИ: Држали нас 3 сата, претресали а после тог шиканирања рекли…

Официри, подофицири, кадети и ученици, чланови делегације Министарства одбране и Војске Србије, који су кренули на обележавање Дана јасеновачких новомученика, спречени су данас да уђу у Републику Хрватску, иако су били најављени по устаљеним процедурама.

Вођа делегације, пуковник др Саша Милутиновић начелник Одељења за веру, по повратку у Београд, истакао је да је делегација Министарства одбране и Војске Србије данас требало да присуствује литургији у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и да се поклони моштима мученика јасеновачких и свих жртава нацистичког терора НДХ током Другог светског рата.

– У томе смо, међутим, били спречени. Већ по доласку на гранични прелаз Бајаково, у раним јутарњим сатима, скренута нам је пажња да је гранична полиција упозната са нашим доласком, и наредна три сата смо чекали њихову коначну одлуку. Током та три сата, два пута су нам скенирани пасоши, тражени додатни подаци, претресано возило, и након свега тога речено нам је да нећемо ући у Републику Хрватску – истакао је пуковник Милутиновић.

Он је истакао да је као вођа делегације тражио додатно појашњење и да му се образложи шта је разлог, на шта је добио одговор да „данас неће ући“. Пуковник Милутиновић је, такође, додао да је већ био у прилици да на исти начин улази у Хрватску, као и у друге европске државе.

– Шокиран сам понашањем граничне полиције и државних органа Републике Хрватске – нагласио је пуковник Милутиновић указујући да је Министарство одбране Републике Србије је урадило све што је било потребно према надлежним институцијама Републике Хрватске када је реч о овој посети, додајући да је очито нешто друго пресудило да та делегација не присуствује том помену.

У делегацији је био и кадет Никола Старчевић, који је на трећој години Војне академије, који је истакао да је јако изненађен јутрошњим дешавањима на путу за Јасеновац.

– Веома ми је жао што нисам имао прилику да са члановима делегације одам почаст свим невиним жртвама нацистичког терора у Јасеновцу, како Срба, тако и Рома и Јевреја, као и свих других националности – истакао је кадет Старчевић додајући да се нада да ће упркос свему, имати прилику да ода почаст жртвама Јасеновца како се такав жлочин више не би поновио.

Жаљење због свега што се јутрос догодили на путу ка Јасеновцу изражава и ученик четврте године Војне гимназије Петар Павловић, који као и остали чланови делегације Министарства одбране и Војске Србије, није имао прилику да до њега данас и стигне.

– Мени је веома жао што нисмо могли да дођемо до тамо, јер сам лично желео да посетим то место где су страдали многи Срби, Јевреји и Роми и волео би некада у будућности да посетим Јасеновац –нагласио је ученик Војне гимназије.

 

Извор: Курир/ Еспресо.рс

loading...