Србија

СТРАВА И УЖАС: Девојчица остала трудна, док је младић ослобођен кривице ! Само због једне ствари !

Пресуда по којој је Данијел Ч. (22) ослобођен кривичног дела обљубљивања тринаестогодишње девојчице само зато што је припадница ромске националности изазвала је велико негодовање у јавности, и отворило је бројна питања, а првенствено то како ова и девојчице у сличној ситуацији могу да буду заштићене оваке зле судбине.

Да ствар буде још гора, у образложењу се као аргумент за ослобађајућу пресуду наводи да је „рано ступање у сексуалне односе у њеној култури“! Ова пресуда Апелационог суда у Београду покренула је низ полемика о томе да ли се на овај начин даје ветар у леђа преступницима да чине дела за која очигледно неће бити осуђени и да ли би иста пресуда била донесена да је обљубљена девојчица друге етничке припадности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У својој колумни за „Блиц“ Биљана Србљановић је навела како је стручни вештак Апелационог суда у Београду истакао како „Роми сазервају раније“ и да „суд неће да се меша“.

Кад из суда изађу расистичке реченице

– Апелациони суд је уз салву расистичких и увредљивих реченица, износи низ сведочења одбране – окривљени има гомилу другова који су његово годиште и сви систематски обљубљују девојчице од 12 и 13 година (јер “Цигани”), чак се и мајка оштећене хвали како је другу ћерку удала са 12 и по, како су се одрасли све договорили и прославили везу (јер “Циганска” свадба), суд сматра да је етничка специфичност Рома одсуство свести о кривичном делу, да је девојка деловала старије (сиц!), те да, како судски вештак “стручно” тврди, “Роми сазревају раније”, али само девојчице, јер подвлачи да је оштећена девојчица са 13 година на нивоу свог узраста, а да је истовремено истог психофизичког ступња развоја као и окривљени са 22 – написала је Србљановић и додала да сматра да је суд даље навео бројне расистичке „чињенице“.

– Ово ваљда имплицира да су Роми на неки начин ментално обустављени у расту на улазу у пубертет, да су глупљи и неразложнији од већинског становништва, да је мала физички напредна (као и све Ромкиње), мушкарац глуп и дивљак (као и сви Роми) да су то “цигањска посла” и да суд неће да се меша – пиште Србљановићева у својој колумни и наводи даље:

„Тачније, не само да суд тврди да окривљени није могао да зна да се обљуба детета кривично гони (јер “Цигани”, шта они знају) него суд тврди да он није ни МОРАО да зна (јер “Цигани”, они не могу да разумеју)“.

Она се с разлогом пита: Да је окривљени обио трафику, јер то исто, према стереотипима, раде припадници његове етничке заједнице, да ли би исто тако био ослобођен?

– Да је окривљени обљубио белу девојчицу, да ли би пресуда била иста, или могу некажњено да се обљубљују само ромска деца? Да је било које друго дело у питању, шта би онда Апелациони суд? Девојчици, као и свим ромским девојчицама, запечаћен је живот, јер држава одбија да их заштити, она сада улази у вртлог сиромаштва, силом удаје, болести, насиља, осуђености на потпуну маргину, а суд мисли да је то супер – истакла је драмска списатељица.

„Ово је посебна врста дискриминације“

Пресуда по којој је сексуално злостављање „одобрено“ наишла је на велика негодовања у јавности, а посебно код организација која се баве заштитом права жена.

– Стално причамо како унпаређујемо заштиту жена и деце. Потписане су бројене ЕУ конвенције, а ова пресуда не само што обесмишљава рад професионаланца који се бави овим питањем, већ се обесмишљава и рад државе Србије са свим међународним конвенцијама. Ово је посебна врста дискриминације када се ради о ромској деци – каже за „Блиц“ Вања Мацановић из Аутономног женског центра.

Како додаје Мацановић, иако је суд желео да штити људска права осумњиченог, оваква пресуда са друге стране криши права жртве.

– Није у реду да неко покушава да заштити људска права починиоца, а да се занемари заштита деце и жена. Оваква пресуда обесмишљава рад полиције и позива на да се оваква дела понове – истиче Мацановић.

Међутим, повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић, сматра да оцена да оваква пресуда охрабрује силоватеље није основана. Она додаје и како је положај Ромкиња изузетно тежак, те да због тога држава мора пронаћи механизам да их заштити.

– Ради се о изузетно сложеним и озбиљним проблемима, којима тако треба и приступити. Да би они били успешно решени, неопходно је дуготрајно системско деловање различитих друштвених актера у свим ресорима, почевши од здравствене и социјалне заштите, образовања, рада и запошљавања, обезбеђивање адекватне инфраструктуре – истиче Јанковић.

Шта ће бити са девојчицом

Будући да је пресуда укинула кривицу починитеља који је обљубио тринаестогодишњу девојчицу поставља се питање – којим механизмом ће бити заштићена ова девојчица, као и да ли ће родитељи који су знали шта се дешава у њиховој кући одговарати?

Подсећамо, у јануару ове године Виши суд у Панчеву осудио је на пет година затвора Данијела Ч. (25) из Банатске Суботице због продуженог кривичног дела обљуба над дететом. Овај мушкарац теретио се да је у периоду од 20. јула 2017. године до 24. августа 2017. године имао полне односе са тринаестогодишњом девојчицом, након чега је она затруднела.

Истрагом је утврђено да је овај мушкарац долазио у кућу девојчице где је преспавао, што је потврдила и девојчицина мајка.

Међутим, када се тринаестогодишњакиња појавила пред судом, она је указала и на то, да јој је мајка, пошто је сазнала да није више невина, рекла да јој више “не треба да и да иду код њега да живе, јер она је сада његова жена”.

Убрзо након доношења ове пресуде бранилац окривљеног изјавио је жалбу Апелационом суду на њу, коју је суд упркос захтеву Апелационог тужилаштва да се одбаци као неоснована, усвојио.

Тако је судско веће Апелационог суда усвојио је жалбу окривљеног на првостепену одлуку и ослободило га је оптужби.

У образложењу срамотне пресуде ово судско веће навело је низ предрасуда које су узели у обзир за овакву одлуку.

Пресуда пуна стереотипа

Убрзо након доношења ове пресуде, бранилац окривљеног изјавио је жалбу Апелационом суду на њу, коју је суд, упркос захтеву Апелационог тужилаштва да се одбаци као неоснована, усвојио и ослободио га оптужби.

У образложењу пресуде судско веће Апелационог суда навело је низ предрасуда које су узели у обзир за овакву одлуку. Како су навели, у својој одлуци пошли су од чињенице да су окривљени и девојчица припадници једне националне мањине.

– Апелациони суд у Београду је најпре околности конкретног догађаја ценио у склопу социолошко-културолошких особености те наведене етничке заједнице у погледу обрасца брачних и породичних односа, које се, између осталог, односе на рано ступање у полне односе и рано заснивање заједнице живота – стоји у образложењу пресуде.

Они су као један од фактора доношење одлуке узели и стручну спрему овог младића, налазећи да није морао да зна да је полни однос са девојчицом строго забрањен и кажњив.

„Апелациони суд је имао на уму и индивидуалне карактеристике окривљеног, и то пре свега чињенице да окривљени потиче из породице слабијег социјално-економског стања, да је напустио школовање у трећем разреду средње школе због азиларног боравка у Немачкој, да је окривљени скромног фонда знања…“, наводи се у пресуди.

Извор: Блиц.рс