Регион Србија

СТРАВИЧНО! Србима стижу велике претње: Авиони стижу надомак Србије…

Најмање седам држава заинтересовано је да Хрватској понуди куповину 12 борбених авиона, открива загребачки Јутарњи лист.

Лист пише да би данас требало да буде одржана четврта седница Међуресорне комисије за набавку борбених авиона, након које се очекује саопштење о којим је државама реч.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према информацијама Јутарњег листа, из више извора блиских Комисије, досад је барем седам земаља исказало тај интерес, а међу њима је, кажу, највеће изнанађење Израел, који Хрватској поново нуди авион типа Ф16 Барак, због којег је пропао претходни тендер, након што САД нису дозволиле Израелу ту продају.

Али, овога пута, наводи лист позивајући се на своје информације, Израел би понуду дао заједно с произвођачем авиона Локид Мартином и уз америчку дозволу.

Остале земље које су засад исказале интерес да Хрватској продају боробене авиона су: Италија, Француска, Шведска, Сједињене Америчке Државе, Норвешка и Данска.

Ових седам земаља обавестило је Хрватску да су спремне Хрватској да продају шест различитих модела авиона.

Према најавама члана Комисије Роберта Копала, саветника премијера, Хрватска ће од потенцијалних учесника тражити понуде и за половне и нове авионе који ће онда бити посебно оцењивани.

Уз већ споменути половни израелски Барак, Француска је спремна да понуди половни Мираге 2000 и нови Рафале. Италија би понудила половни Еурофигхтер, а Сједињење Америчке Државе Хрватској би понудиле сасвим нове авионе – Ф-35 и Ф-16 Блок 70/72.

Шведска би се на тендер јавила с новим Грипеном Ц/Д верзије, а Норвешка и Данска са својим половним авионима Ф-16.

Лист пише да је Хрватска изненађена јер интерес није исказала Грчка са својим половним авионом типа Ф-16, али се не искључује могућност да се јаве у последњем тренутку.

 

Извор: Тањуг