Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ СВЕТИ МУЧЕНИК АГАТОНИК: Српски народ чврсто верује да на тај дан ваља УРАДИТИ СЛЕДЕЋЕ…

Веровање од давнина

Српска православна црква сутра слави Светог Мученика Агатоника – хришћанског светитеља и мученика из 4. века.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Живео је у Никомедији. Проповедао је Грицима јеванђеље који су већином били пагани.

У време прогона хришћана под царем Максимијаном, ухапшен је Свети Зотик, заједно са својим ученицима које су разапели на крстове, а он је доведен у Никомедију. Ту су, настављајући прогон, ухапсили Светог Агатоника, и друге остале хришћане који су се затекли у граду: Принкипса, Теопрепија, Акиндина, Северијана, Зенона и многе друге. Затим су их све заједно одвели у Византију.

Погубљен пред царем Максимилијаном

Током пута умрли су Свети Зотик, Теопрепије и Акиндин. Свети Северијан је убијен код Халкидона, а Светог Агатоника, са осталима, довели су у град Силимврију у Тракији где су сви, након мучења, посечени мачем пред самим царем Максимијаном.

У Цариграду је касније подигнут храм посвећен Светом Агатонику.

Дан Светог Агатоника пада у доба Међудневице, како народ назива време између Мале и Велике Госпојине. Од давнина се у овом периоду по целој Србији одржавају вашари и народни сабори, па се они традиционално организују и на суташњи дан.

Народна веровања

Народ каже да сутра “ваља” трговати, па се и по вашарима окупи велики број купаца и продаваца са разном робом. Верује се да је ово време за сусрете и обнову пријатељства како би сви у миру и благостању ушли у зиму.

 

Извор: srbijadanas.com