Издвајамо Православље СРБИЈА ЈАВЉА

СУТРА СЛАВИМО БОГОРОДИЧИНЕ РОДИТЕЉЕ, ЈОАКИМА И АНУ: Обавезно поклоните нешто драгим људима, а никако не радите ово…

Српска православна црква и њени верници сутра славе родитеље Богородице, Јоакима и Ану.

Свети Јоаким и Ана живели су 50 година у браку, без деце. Живели су од само трећина својих прихода, јер су други део давали сиромашнима, а трећи цркви.

Међутим, нису могли да имају деце, што их је дуго мучило. Једном приликом, када су отишли у Јерусалим да принесу жртву Богу, свештеник им је рекао „Ниси достојан да се из твојих руку прими дар јер си бездетан“.

То их је веома растужило, па су по повратку кући кренули да се моле за једно дете. У старости су га и добили, и то Пресвету Богородицу. Јоаким је живео 80 година, а Ана 79.

Веровања на сутрашњи дан

Сутрашњи дан треба провести време у кругу породице, нарочито са родитељима. Избегавајте свађе, јер према веровањима, ко се у кругу породице данас посвађа, тераће га малер целе године.

У неким деловима Србије постоји обичај да се на сутрашњи дан деле поклони драгим особама који би требало да буду умотани у црвени папир, или имају неки црвени детаљ на себи.

Расуђивање на сутрашњи дан каже:

Милостињу не треба давати с гордошћу него са смирењем сматрајући онога коме се даје милостиња бољим од себе. Не рече ли сам Господ: мени учинисте оно што учинисте малим и сиромашним.

Ако, дакле, дајемо милостињу ма у чије друго име, или у име своје, не можемо избећи гордости, која чим се појави у срцу ништи сва учињена добра дела. И кад дајемо просјаку као просјаку а не као Христу, не можемо избећи ни гордости ни презрења. А шта вреди чинити човеку милостињу гордећи се собом и презирући човека? Врлина није врлина, ако се помеша с грехом, као што млеко није млеко, кад се помеша са гасом или сирћетом.

 

 

Извор: slobodnahercegovina.com