Русија Свет

СВЕТ КАКАВ ЗНАМО ЋЕ НЕСТАТИ: Американци спремају најезду на Русију! Хоће да освоје огромну земљу, спремили шокантан план!

Амерички магазин Хафингтон пост у тексту под насловом „Заборавите колонизацију Марса, сви можемо да се преселимо у Русију кад се свет превише загреје“, озбиљно заговара идеју колонизације „превелике“ Русије кад климатске промене постану неподношљиве.

Сви знамо да је Русија огромна, готово двапут је већа од Канаде, а површина јој је велика ко површина Плутона. И сва та огромна пространства једва да су насељена: по глави становника долази четири пута већа територија него у Сједињеним Америчким Државама, пише Елија Кабанов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сибир је огроман и по руским стандардима; заузима 77 одсто територије Русије, а у њему живи само 27 одсто становника, односно 39 милиоуна људи. Главни разлог за то је сурова клима. Земљиште је стално замрзнуто, снег и лед покривају скоро цео Сибир, што онемогућава пољопривреду и изградњу. Количина кише која пада је премала, наводи се у тексту.

Међутим, то би могло да се промени захваљујући климатским променама. Наунчници Насиног Истраживачког центра „Ленгли“ и Истраживачког центра у Краснојарску у студији наводе да ће осамдесетих година овог века неминовни пораст температура и падавина умногоме побољшати услове за насељавање азијског дела Русије.

Садашња сурова клима постаће блажа и пријатнија и Сибир ће бити девет пута боље место за живот људи, па и за налет климатским миграната.

Аутори студије кажу да ће до 2080-их просечне јануарске температуре у Сибиру бити веће за 3,4 степена Целзијуса, а можда чак и за 9,1 степен. Јулске температуре повећаће се за 1,9 степени Целзијуса, у екстремнијем случају чк и 5,7 степени. Просечна количина кише годишње биће износиће до 60 милиметра по блажем, али и до 140 милиметара по екстремнијем сценарију.

По оба сценарија, клима у Сибиру до 80-их година овог века биће много топлија и пријатинија. Зона вечног снега и леда остаће на североистоку, а услови за живот у азијском делу Русије побољшаће се три до девет пута.

Пермафрост на северу Сибира почеће да се топи, што ће омогућити развој пољопривреде. Неће све бити идеално: недостатак плодне земље могао би да ограничи пољпривреду без обзира на топлију климу. Осим тога, топљење замрзнуто земљишта погубно је за постојећу инфраструктуру као што су путеви и куће, који већ пропадају због топљења вечног леда.

Коначно, амерички новинар поручује Русима да ће долазак климатских миграната много значити и за поправљање руске популације, за коју студија УН предвиђа да ће до 2050. опасти са 143,9 миллиона на 132,7 милиона.

Климатски мигранти могли би да буду једини начин да Русија надокнади тај губитак, закључује Хафинтгтон пост.

 

Извор: Ало.рс