Србија

СВИ СМО У ОПАСНОСТИ: Спрема нам се незамислив ужас! Ако имате ове симптоме, хитно се јавите лекару!

Драстична температурна разлика која нас је данас задесила, резултат је хладног фронта који је са запада прешао на територију наше земље. Нагли прелази и те како могу утицати на наше психичко понашање, али и на појаву прехладе, упозоравају лекари.

Наиме, температурни шок који је наступио тешко подносе чак и здрави људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Услед кише и високе влажности ваздуха здрави грађани могу да осете симптоме као што су поспаност, невољност, губитак енергије, понекад и вртоглавицу и главобољу.

Метеоролошке прилике имају велики утицај на здравље људи са кардиоваскуларним обољењима, јер може доћи до погоршање стања основне болести у виду убрзаног рада срца и пораста крвног притиска. Нагла промена времена изазива већу учесталост срчаних и можданих удара, прехлада и астматичних напада код старијих особа и хроничних кардиоваскуларних болесника.

Како се прилагодити

На временске осцилације, у већој или мањој мери, реагују сви, али их најтеже подносе хронични болесници. Упркос редовном спровођењу прописане терапије, симптоми основне болести се појачавају.

Занимљиво је да прилагођавање на нове, ниже температуре може потрајати данима, поготово код старијих лица. Лекари препоручују лаганију исхрану са мноштвом воћа и поврћа.

Услед промена времена релативно здраве особе често не знају да кажу зашто имају тегобе и тада се препоручује да оду на детаљан лекарски преглед како би се установило да ли се ради о почетку неког обољења.

Лекари препоручују и довољно сна, физичку активност и свеж ваздух, као и да је важно да се схвати да је нагла промена времена пролазна.

Данас свежије, местимично са кишом и пљусковима

У Србији ће данас бити свежије, местимично с кишом, пљусковима и грмљавином, саопштио је РХМЗ.

Ујутру и пре подне на северозападу и западу, после подне у централним, а увече и у току ноћи и у осталим деловима Србије очекује се наоблачење и освежење. Ветар ће бити слаб и умерен, југоисточни, у скретању на умерен и јак северозападни. Најнижа температура од 8 до 22, највиса од 22 на северозападу до 32 степена на истоку и југоистоку.

У Београду ће бити осетно хладније, са највишом температуром до 25 степени. Наоблачење и освежење се очекује касно после подне, а увече ће падати слаба киша. Ветар ће бити умерен и јак, северозападни, а најнижа температура ће се кретати око 19 степени.

 

Извор: Тањуг/ Ало.рс