Регион

Трагедија! Младићу (19) оперисали краjнике, па га извели из операционе сале. Видео родитеље, заспао и више се није пробудио!

Истражује се да ли је било пропуста.

Налази обдукције младића (19) с острва Зларина показали су да је младић умро од застоја рада срца и плућа. Лекари су га реанимирали више од сат времена, али без успеха.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, детаљнија анализа показаће како је и зашто младић умро, пише Дневник.хр.

Сања Јакелић, директор болнице, рекла је како болница и даље ради на случају:

– Догодила се трагедија, у току је истрага свих поступака, али не могу вам ништа рећи док не сазнамо узрок смрти, а то ће бити познато након што стигне комплетни обдукциони налаз. Наравно, прво ћемо обавестити породицу, што је и наша законска дужност – рекла је. – Треба утврдити је ли било пропуста у поступању лекара шибенске болнице, с обзиром на то да је младић преминуо након рутинске операције крајника.

Ипак, из незваничних извора сазнала се хронологија трагедије.

Младића су прошле недеље послали у шибенску болницу на операцију крајника. Наводно је од детињства имао проблема са стрептокок бактеријом и врло честим алергијама. Пре операције прошао је све прегледе, укључујући вађење крви и преглед анестезиолога.

Саму операцију извели су у општој анестезији и трајала је између 15 и 20 минута, а младића су након операције пробудили, складно пракси у тим случајевима.

Према информацијама, операција је прошла без видљивих проблема. Још 45 минута након операције младића су задржали у просторији у којој га је надгледало медицинско особље. С прикљученом инфузијом у једном је тренутку наводно и устао, па су га одвели у собу на одељењу, где су га посетили и чланови његове породице. Након њиховог одласка младић је заспао, а након неког времена му је позлило.

Одмах су стигли лекари и сестре, покушали су све што су могли, реанимирали га више од сат времена, али нажалост неуспешно.

Младић је под надзором био и у сали где је оперисан, иако је требало да буде у “соби за опоравак”. Такве собе требало би да имају све болнице, а у њима мора бити сва потребна апратура за одржавање пацијента на животу, као и мониторинг са звучном сигнализацијом за праћење пацијента. Дакле, у њој би требало да буде пулсни оксиметар, ЕКГ уређај, мерач притиска, мерач кисеоника и по могућности уређај за вентилацију, ако дође до застоја дисања. У таквим околностима треба да се пацијент буди из анестезије док се помно прати његово стање. Искусни анестезиолог тумачи да не постоји тачно одређено време које пацијент унутра мора провести. Из те собе, генерално говорећи, пацијент се отпушта на одељење када се за то испуне медицински критеријуми, односно, када његово стање то допусти. За све пацијенте у соби за опоравак, како је појаснио лекар, одговоран је анестезиолог који је тада у смени и он својим потписом на документацији одобрава отпуст пацијента на одељење.

Шибенска болница има собу за опоравак, али само у централном операционом блоку.

Како наводи Јутарњи, обдукција је показала да је младић умро од едема плућа.

Извор: Ало