loading...
Србија

Ускоро стиже још новца од бесплатних акција, ево колико!

Сви који нису продали акције НИС половином септембра добиће новац од дивиденде коју ће акционарима исплатити ова нафтна компанија. Како сазнаје “Блиц Бизнис”, НИС ће исплатити дивиденду 17. септембра.

Реч је о 34 динара за сваку акцију, односно 170 динара за пет акција, колико је сваки грађанин који је имао право на бесплатне деонице, 2010. године и добио акција од ове нафтне компаније. Право на дивиденду имају акционари који су поседовали акције НИС 17.06.2019. године.

Акционарима је, иначе, предвиђена исплата укупно 6,5 милијарди динара односно 25 одсто нето добити друштва за 2018. годину. У тој години НИС је остварио нето добит већу од 26 милијарди динара.

На рачуну скоро 10.000 динара

У случају да нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди, сада на рачуну имате око 9.800 динара. Једна акција НИС на берзи вреди 680 динара а пет колико је сваки грађанин добио укупно 3.400 динара. Акција Аеродрома вреди 840 динара, а грађанима је на рачун уплаћено и по 1.700 динара на основу акција Акционарског фонда. На име дивиденди током претходних неколико година НИС, Аеродром и Телеком сваком грађанину су уплатили по укупно 4.400 динара од чега је 1.300 динара дивиденда коју је недавно исплатио Аеродром “Никола Тесла”.

Како до новца

Новац од дивиденде грађани могу да подигну на шалтеру предузећа Пошта Србије уз обавезно показивање личне карте. Дакле, све што је потребно јесте лично присуство, лична карта и реченица да хоћете да подигнете новац по основу дивиденде од акција НИС. Грађани који немају рачун за бесплатне акције у Пошти, новац од дивиденде могу да подигну у својој банци. С друге стране, новац од акција могу да добију само уколико деонице продају, а то је могуће такође у Пошти давањем налога за продају.

Извор: Блиц

loading...