Свет

УВОДЕ СЕ НОВИНЕ: Ево шта ће сваки аутомобил морати да има !

Кинески технолошки див „Хуавеј“ развио је детектор беса на путу, односно систем који препознаје и мери стрес код возача, саопштили су из компаније.

Систем ће, наиме, бити интегрисан у возила опремљена 5Г технологијом, а опремљен је термалним камерама помоћу којих прати ниво крвног притиска, камером која прати покрете возачевих руку и микрофоном који бележи тон гласа возача.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уз физиолошке реакције на стрес које хватају термалне камере, систем препознаје и различите гесте које користе људи под стресом, као и промјене у тону гласа па чак и у кориштењу одређених израза.

На пример, у случају да возач гестикулира шаком или средњим прстом, аутомобил ће аутоматски успорити, а исто ће се догодити ако се возач користи псовкама, претњама, увредама или почне да удара по унутрашњости возила.

Развој овог система, тврде у компанији, одговор је комапније на све израженију тржишну тенденцију глобалних произвођача аутомобила за применом разних сензора у возила којим би се возачи подстаклина мирну вожњу и избегавање алкохола.

– То би значајно смањило број несрећа у саобраћају и резултирало нижом стопом смртности у саобраћајним несрећама – саопштила је кинеска компанија.

Извор: Srbijadanas.com