Србија

Уводе се велике промене у школама у Србији! Ђаци и родитељи – занемели!

Он истиче да држава сваке године издваја све већа средства и да ће то из године у годину моћи да буде и боље.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да ресорно министарство планира да издавачима пропише шта је редован уџбеник

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поводом вести да ће наредне године бити 10.000 нових дигиталних учионица, министар каже да је прелазак на дигиталне моделе учења један је од начина да уџбеници буду јефтинији, а за то су потребне дигиталне учионице

Каже и да се сваке наредне године планира још по 10.000 дигиталних учионица и тиме ће све бити за три године дигитализоване и имаћемо 30.000 паметних учионица

Планирано је да буде донет пропис за издаваче, којим ће за један предмет постојати основни уџбеник, а остало штиво да буде у дигиталној форми.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да ресорно министарство планира да издавачима пропише шта је редован уџбеник, а шта су додатна и помоћна наставна средства тако да за један предмет постоји основни уџбеник, а да остало штиво које прати предмет буде у дигиталној форми.

Најважније измене у Закону односе се на продужетак прописаног рок за одлучивање Управе за јавни дуг по поднетим пријавама потраживања са 23. јуна 2019. године на 23. децембар 2019. године. Такође смањује се број полугодишњих рата са десет на осам и помера пошетак исплате прве рате за шест месеци, односно са данашњег дана, 31. августа на 28. фебруар 2020. године.

Имајући у виду предлог за продужење рока за одлучивање по поднетим пријавама потраживања мењају се рокови за наплату обвезница и то тако што се одлаже пошетак рока исплате обвезница које доспевају, почев од 28. фебруара 2020. године и закључно са 31. августом 2023. године, тако да ће штедише у краћем року остварити своје право.

Померање рокова је последица немогућност да штедише прибаве неопходну документацију од надлежних институција у бившим републикама до 23. јуна 2019. године и стекну право на исплату старе девизне штедње. На већину пристиглих пријава, Министарство финансија – Управа за јавни дуг је од штедиша затражила допуну документације која неблаговремено стиже и скраћује рок у коме је потребно утврдити право на исплату девизне штедње и утврдити стање дуга по штедиши.

Поводом вести да ће наредне године бити 10.000 нових дигиталних учионица, министар каже да је прелазак на дигиталне моделе учења један је од начина да уџбеници буду јефтинији, а за то су потребне дигиталне учионице.

Каже и да се сваке наредне године планира још по 10.000 дигиталних учионица и тиме ће све бити за три године дигитализоване и имаћемо 30.000 паметних учионица.

Најављује и да би од 1. септембра 2020. године рачунарство требало да постане обавезан предмет од првог до четвртог разреда, а пројекат „Од игре до рачунара“ ће остати за предшколски узраст.

Министар је навео и да је други начин за јефтиније уџбенике ђачка задруга.

– Има простора, ђачке задруге могу са ценом да иду и 30 одсто ниже – каже министар и додаје да се инсистира на оснивању ђачких задруга јер то није бизнис у школи, већ учење о предузетништву.

Извор: Ало