Свет

Велика Британија оптужује Иран за следеће…

Велика Британија верује да је Иран одговоран за нападе на саудијска нафтна постројења и радиће са САД и европским савезницима на заједничком одговору, рекао је данас британски премијер Борис Џонсон.

САД и Саудијска Арабија су раније за нападе извршене 14. септембра на саудијска нафтна постројења већ окривили Иран. Побуњени Хути из Јемена преузели су одговорност за нападе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Британија са веома високим степеном вероватности за нападе окривљује Иран. Мислимо да постоји велика вероватноћа да је Иран одговоран за нападе. Радићемо са нашим америчким и европским пријатељима на градњи одговора којим ћемо покушати и да умањимо тензије у Персијском заливу – рекао је Џонсон новинарима на путу ка Њујорку ради Генералне скупштине УН.

Према његовим речима, преузимање одговорности Хута „не може проћи“ због обима, софистицираности, распрострањености напада за шта они немају капацитете.

На питање да ли ће Британија одбацити могућност војне акције, Џонсон је одговорио да ће пажљиво размотрити предлог САД да се учини више на заштити Саудијске Арабије.

Британски премијер је најавио да ће о поступцима Ирана у региону разговарати са председником Хасаном Роханијем на састанку у УН, те да ће покренути питање ослобођења неколико особа за двојним држављанством који су у затвору у Техерану „нелегално и непоштено“.

Извор: Блиц.рс