Србија

ВЕЛИКИ СКАНДАЛ СА ЛАЖНИМ ВОЗАЧКИМ ДОЗВОЛАМА: Више стотина грађана Србије вози аутомобил, а да никаву обуку нису прошли!

Власник Средње школе “Тутин”, Исмет Д. (53), његов син Аднан Д. (25) и директор Саобраћајне школе из Трстеника, Алмир С. (39) ухапшени су због сумње да су већем броју грађана, уз новчану накнаду, издавали лажне дипломе и уверења о положеном возачком испиту.

Они се сумњиче да су у овој и прошлој години од 54 особе узели новац како би им издали лажна уверења о положеном возачком испиту за Б и Ц категорију, на основу наводног завршетка једног од смерова у тим школама. Обе ове школе су у приватном власништву.

Сумња се, међутим, да је број људи који слободно возе аутомобил, а да за то нису прошлил обуку, односно да намају положен возачки испит, далеко већи и да се мери стотинама.

Осим њих, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег тужилаштва из Краљева, ухапшени су и М.А. (51), Г.М. (41), Г.С. (38) и Д.Н. (53) због сумње да су непосредно комуницирали са кандидатима, узимали новац и омогућивали испуњење услова да им руководиоци школа издају уверења са неистинитим садржајем.

Кривичне пријаве због давања мита поднете су и против особа које су на тај начин добили дозволе, као и још против троје одговорних из Саобраћајне школе у Трстенику који су омогућили издавање лажних уверења.

Све се завршававало брзо, за неколико стотина до 1.000 евра

Према незваничним информацијама, куповина дипломе и уверења неопходног за возачку дозволу коштало је од неколико стотина до 1.000 евра, а све се завршавало веома брзо.

Поред 54 особе, за које је откривено да су на тај начин дошле до возачке, сумња се да је број возача са таквим дозволама из Тутина, знатно већи.

Није само у Тутину

– Добили смо налог да до краја године проверимо све возачке дозволе које су издате на основу уверења из Средње школе у Тутину, а прелиминарни подаци показују да их бар 300 возача из Новог Пазара, Сјенице и Тутина има. Сумња се да такве возачке имају и возачи из других градова Србије. Све оне ће, највероватније, бити поништене – каже извор “Блица” у новопазарској полицији.

Након хапшења одговорних у ове две школе реаговао је министар просвете Младен Шарчевић који им је, након ванредног инспекцијског надзора, забранио рад због утврђених незаконитости.

– Инспектори су утврдили да је поступање те две школе у обављању делатности довело до „последица које се не могу отклонити налагањем мера“, те да су школе „у дужем временском периоду обављале делатност незаконито“ и да органи управљања „нису обављали послове из своје надлежности“ – саопштило је Министарство просвете.

У саопштењу се не наводи да ли су уочене незаконитости у раду ових школа и када су други образовни профили у питању и да ли ће бити провераване и остале дипломе стечене у тим образовним установама.

Од медицине до саобраћаја

Средња школа “Тутин”, према подацима са њиховог сајта, школује ученике за осам различитих образовних области (медицина, економија, машинство, електротехника, трговина, саобраћај, шумарство и геодезија), са укупно 27 смерова.

Подаци на сајту Агенције за привредне регистре показују да су у прошлој години имали просечно 15 запослених, а претпрошле тек два. Прошле године пословала је позитивно, остваривши добит од 1,9 милиона динара.

Информације о Саобраћајној школи у Трстенику је теже пронаћи. Подаци Агенције за привредне регистре показују да је била активна само три и по месеца, од половине септембра до краја децембра прошле године.

У том периоду, приходовала је 71.000, а расходовала 387.000 динара, послујући са губитком.

Родитељи испред школе

Десетак родитеља ученика који похађају редовну наставу у Средњој школи “Тутин” окупило се јуче испред зграде покушавајући да сазна шта се дешава. Они су у разговору са новинарима поручили да су њихова деца уредно похађала наставу и да не знају шта ће сада бити. За власнике школе говоре да су угледни житељи Тутина и да сумњају у наводе да се баве незаконитим радњама.

На телефон се нико не јавља

На бројеве телефона објављене на сајту Средње школе “Тутин” јуче се нико није јављао, па није било могуће добити било какве информације о раду и пословању те образовне установе.

 

Извор: Блиц.рс